Elon Musk’ın aşırı yüksek hızlı ‘tüplü geçiş’ sistemi Hyperloop bir zamanlar hayalden ibaretti ama gerçek olmasına az kaldı. Hyperloop Transportation Technologies (Hyperloop Ulaşım Teknolojileri) kısa bir süre önce, Oerlikon Leybold Vacuum ve mühendislik tasarım firması Aecom ile projeyi hayata geçirmek üzere bir anlaşmaya imza attıklarını açıkladı. Her iki firma projeye uzmanlık desteği verecek, karşılığında da büyük olasılıkla Hyperloop Ulaşım Teknolojileri’nde hisse sahibi olacaklar ve Hyperloop’un inşası 2016’da başlayacak.
Alex Davies’in Wired’da yer alan yazısı projedeki son gelişmeleri içeriyor. SpaceX ve Tesla Motors CEO’su Elon Musk’ın vakum teknolojisiyle yer üzerinde yer alacak tüplerde süper hızlı seyahati mümkün kılan ulaşım projesi 2013’te 57 sayfalık bir tanıtım yazısıyla duyurulmuştu. Tüp ortamında oluşturulan hava basıncıyla çalışacak Hyperloop’un ışık hızına yakın bir hıza ulaşacağı varsayılıyor.
Her şey planlandığı gibi giderse Hyperloop’un ilk yolcularıyla yola çıkması 2016 yılında gerçekleşecek. Aracın prototipi Kaliforniya’daki Quay Valley’de 5 mil (yaklaşık 8 kilometre) gideceği de söyleniyor. Başka neler söyleniyor: Proje ekibinin 400 kişiden oluştuğu, bu kişilerin Hyperloop çalışanı değil NASA, Boeing, SpaceX gibi şirketlerle düzenli iş yapan, boş zamanlarını da Hyperloop projesinde geçiren kişiler olduğu…
Değerli zamanlarını neden bu projeye ayırdıkları konusunda söylenenlerse çok doğru: Çünkü asla gerçekleşmeyeceği söylenen bir ulaşım biçiminin hayata geçirilme sürecinde yer almak çok çok özel bir şans olsa gerek.
Hyperloop’un kafaları kurcalayan en sıkıntılı tarafı maliyeti ve harcayacağı enerji miktarı. Ama Oerlikon’dan Carl Brockmeyer’a göre Hyperloop’un mutlak sıfır basınçta tükettiği enerji miktarını duysak şaşırırmışız. Çünkü Quay Valley’e inşa edilecek güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinden sağlanacak enerji sayesinde Hyperloop çok az enerji tüketecekmiş.
Geleceğin ulaşımı denince hayalleri, fantazileri süsleyen süper hızlı jetlere, uçan otomobillere denk geldik çoğunlukla. Ama olay vakumlu tüplerde seyahat eden kapsüllerdeymiş.