İçindekiler
Kapı Nedir?
Kapı; bina içi mahalleri birbirine bağlayan, binadaki giriş çıkışı sağlayan yapı elamanıdır. Kapılar; kapı kasası ve kapı kanadı olmak üzere iki kısımdan oluşur. Kullanım yerleri ve açılış yönlerine göre farklı malzeme seçimi yapılarak imalatı gerçekleştirilebilir.
Kapı Kasası
Menteşe, kilit gibi kapı aksamının takıldığı ve kapı boşluğunun duvar, kolon veya kirişe bağlanan kısmıdır. Kapının hareketli kısmı (kapı kanadı), bir menteşe ile kasaya takılır.
Kapı Kanadı
Kapının hareketli kısmıdır. Kapı bu sayede açılıp kapanır. Bir kenarından menteşe ile kasaya bağlanır ve diğer kenara kilit takılarak sabitlenmesi sağlanır. Kapının bulunduğu mahallin giriş-çıkış sirkülasyon yoğunluğu, mahale girebilecek eşyaların boyutları kapı boşluğunu belirler. Kapı boşluğu fazla ise birden fazla kanat yapılması gerekebilir.
Kapı Ölçüleri Nasıl Belirlenir?
Kapı ölçüleri; bulunduğu mahalin özelliği ve kullanım amacına göre değişmektedir.
- Kapı yüksekliği en az 2.10m olmalıdır.
- Bina giriş kapılarında temiz genişlik 150 m’den az olmamalıdır. Çift kanatlı bir kapı yapılmışsa biri en az 1.00 m olmalıdır.
- Binalarda daireler başta olmak üzere, büro, dükkan, iş yeri, depo gibi yerlerin giriş kapılarında net genişlik 1,00 m’den; diğer mahallerin giriş yapılarında 0,90 m’den az olmamalıdır.
- WC ve balkon kapılarında ise net genişlik 0,80 m olmalıdır.
- Çok katlı ve asansörlü binalarda en az bir balkon kapısının net genişliği 0,90 m’den az olmamalıdır.
- Alışveriş merkezlerinde, kolay erişebilir yerlerde, her biri 1,50 metreden dar olmamak kaydıyla en az 2 giriş-çıkış kapısı olmalıdır.
- Derslik kapılarının kanat genişliği 1,00 m’den az yapılmamalı ve bu kapılar koridora doğru 180° açılmalıdır.
Kapı Çeşitleri Nelerdir?
Kapılar;
- Açılış şekillerine
- Malzeme cinslerine
- Kullanıldıkları yerlere göre ayrılır.
Açılış Şekillerine Göre Kapılar
İçe Açılan Kapılar
Konut olarak yapılan binalarda, küçük mahallerde ve sayıca az olan yerlerde genellikle tercih edilir. Açılış yönü içe doğru olduğundan giriş kapılarında tercih edilmezler.
Dışa Açılan Kapılar
Bazen kapıların dışa açılması istenir bazen ise dışa açılması gerekir. Sıkça giriş-çıkış yapılan, acil durum sırasında hemen önce boşaltılması gereken mahallerde kapılar dışa doğru açılmalıdır. Bu tarz yerlerde kapıların içe açılma durumda; insanların kapıya yüklenmesi, kapının sıkışması ve açılmaması durumlarından dolayı kapıların içe açılması tehlikelidir.
Çarpma Kapılar
Kapıların dışa açılma zorunluluğu olan yerlerde ve büyük alana sahip yerlerde kapı kanatları hem içe hem dışa açılabilir. Kapıya takılacak özel bir menteşe sistemi ile sağlanır.
Döner Kapılar
İki, üç, dört kanatlı modeller halinde sunulan kapılardır. Bu kapı tipi, kışı sert geçen bölgelerdeki ısı kaybını kaybını önlemek için kullanılır.
Sürme Kapılar
Kapılar, açılış sırasında kanat boyutunun hareket alanı kadar bir yer kaplar. Kapıların açılıp kapanmasından dolayı eşya kullanışı engelenecekse duvara paralel ve yanlara doğru sürmeli olarak yapılabilir. İki kanat veya tek kanat olarak yapılabilir.
Yanda Toplanan (Akardiyon) Kapılar
Kapı boşluğu çok büyük olan kapılarda, birden çok kanat yapmak zorunda kalınabilir. Bütün kanatların açılması gereken durumlarda, açılma anında yaşanabilecek sorunlar yana katlanan kanatlar sayesinde çözülmüş olur. Kapılar, rahat hareket edilebilmesi için hafif malzemeden yapılmalıdır.
Yukarıda Toplanan (Sarmal) Kapılar
Sarmal kapılar, birçok parçadan bir kanat halinde oluşturulan kapılardır. Yatay menteşeler yada hareketli geçmelerde birleştirilerek yapılır. Garaj, endüstriyel yapı vb. yerlerde kullanılabilir.
Malzeme Cinsine Göre Kapılar
Kapılar; ahşap katı,metal kapı, PVC kapı gib üretildiği malzemenin ismiyle anılır.
Kullandıkları Yere Göre Kapılar
Yukarıda bahsettiğimiz gibi iç kapı ve dış kapı olmak üzere ikiye ayrılır. İç kapılar genellikle 90-210 çizilirken wc, banyo gibi mahaller 80-210 çizilir. Dış kapılarda ise; bu durum 100- 210 olmak üzere tasarım yapılır.