İlk olarak 2011’de devlet yetkilileri tarafından açıklanan ve çılgın projeler arasında yer alan Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED başvurusu onaylandıktan sonra proje süreci başladı. Ulaştırma Bakanlığı’nın da onayı ile yapılması planlanan projede en çok merak edilen konulardan biri de projenin güzergahı.
İnşaatına başlanılması ile birlikte 5 yılda tamamlanması planlanılan Kanal İstanbul’un güzergahı; Sazlıdere Barajı, Küçükçekmece Gölü ve Tarkos Gölü’nün doğusu olarak belirlendi. Bu güzergahın toplam uzunluğu 45 km. Bu güzergaha göre Kanal İstanbul’un geçeceği ilçeler ise; Küçükçekmece, Avcılar, Başakşehir ve Arnavutköy.
İnşaat sürecinde toplamda beş bin kişi, Kanal İstanbul bitirildiğinde ise istihdam edilen işçi sayısının bin kişi civarında olması bekleniyor.
Kanal İstanbul’un Güzergahı Nerelerden Geçecek?
Son yıllarda Türkiye gündeminde yer alan önemli projelerden biri olması ve güzergahı konusunda çeşitli tartışmaların yaşanması nedeniyle netleşen Kanal İstanbul güzergahı da oldukça ilgi çekti.
Hangi ilçeden ne kadarlık kısmının geçeceği de merak edilen konulardan biri. Buna göre; 28,6 km’lik kısmının Arnavutköy ilçesinden, 7 km’lik kısmının Küçükçekmece ilçesinden, 6,5 km’lik kısmının Başakşehir ilçesinden ve 3,1 km’lik kısmının Avcılar ilçesinden geçeceğini söylemek mümkün.
Marmara Denizi’ne 3 Adet Ada
Kanal İstanbul’un güzergahının belli olmasıyla birlikte başlayan inşaat sürecinin ardından gündeme gelen konulardan biri de Marmara Denizi’ne yapılacak olan 3 adet ada. Kanalın kazısı sonrasında ortaya çıkan hafriyat malzemeleri ile Marmara Denizi’nden Karadeniz’e doğru 3 adet adanın yapılacak olması Kanal İstanbul Projesi’ni daha da ilgi çekici kılmakta.
Marmara Denizi’nin batısından doğusuna doğru inşa edilecek bu 3 adet adanın güzergahındaki ilçeler; Büyükçekmece, Beylikdüzü ve Bakırköy ilçeleridir. İlk grupta yer alması planlanan 3 adet ada 186 hektar, 2. gruptaki 4 ada 155 hektar, 104 hektardan meydana gelecek olan son grup adalar ise 3 adet adadan oluşacaktır.
Kanal İstanbul Projesi’nin Maliyeti Ne Kadar?
ÇED raporunun hazırlanması ile birlikte projenin maliyeti de netleşmiş oldu. Toplamda 6o milyar TL’nin harcanağı proje için ayrıca belirlenen güzergahlar içinde 23 kilometrekarelik alan da kamulaştırılmış durumda. Kamulaştırılan bu alanlar sayesinde Kanal İstanbul inşaatından fazlasıyla değerlenecek semtler arasında Şahintepe ve Altınşehir yer alıyor.
Proje kapsamında Kanal İstanbul içinde 6 adet köprü taslağı da bulunmakta. Belli olan köprü güzergahları ile kara ve demiryolu ulaşımının sağlanması mümkün olacak. Acil müdahale merkezleri, kanal giriş ve çıkışları, fenerler, dalgakıranlar ve gemi trafiğine yönelik alt ve üst sistemlerde kanal projesinin işletilmesi için unutulmayan ayrıntılardır.
Peki Kanal İstanbul Ne Zaman Açılacak?
Herhangi bir aksaklık olmadığı düşünüldüğü zaman 5 yıllık inşaat süreci öngörülen Kanal İstanbul’un 2023 yılında hizmete girmesi planlanılıyor. 1,350 DTW büyüklükteki devasa gemilerin bile geçişi için uygun nitelikte yapılacak kanalın derinliği için yapılacak hafriyat çalışmaları sonucunda 1,5 milyar küp hafriyatın çıkması tahmin edilmekte.
5 yıl inşaat sürecinden sonra hizmete girmesi beklenen Kanal İstanbul önümüzdeki 100 yıl kadar özelde İstanbul ve Türkiye’ye genelde dünyaya hizmet edecektir.
Kaynak: projedetaylari.com