Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik savaş sebebiyle artan maliyetler, özellikle kamu ile ortak iş yapan müteahhitleri zor duruma soktu. Çıkış yolu arayan kamu müteahhitleri acilen ‘fiyat farkı kararnamesi’ çıkarılmasını istiyor.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, artan maliyetlerin müteahhitleri batma noktasına getirdiğini vurgularken acilen fiyat farkı kararnamesi çıkarılması gerektiğini söyledi. Tellioğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şu şekilde…
DEMİR FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTTI
Demir fiyatlarının artışına dikkat çeken Tellioğlu: ‘15 ay önce yapacağımız proje için demirin tonunu 1500 TL’den aldık. Üç ay sonra başladığımızda ise 2000 TL olmuştu. Ramazandan önce 3 bin TL idi. En son yaşana döviz kurundaki artışla birlikte bugün demirin tonu 4500 TL’yi buldu’ dedi.
Demirin inşaat maliyetlerinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade eden Tellioğlu sözlerine şöyle devam etti: ‘Demirde son bir yılda ortalama yüzde yüzlük bir artış oldu. Bir binada sadece demir ve ona bağlı ürünlerin maliyeti ortalama yüzde 10. Buna çimento, kablo, elektrik aksamı, alüminyum eklendiğinde bunların bir yapı içerisinde oluşturduğu ortalama maliyet yüzde 40. Ortalamada ise bu ürünlere yüzde 50 zam yapıldı.’
MÜTEAHHİTLER TEMİNATLARI YAKMAYA RAZI
Son bir yılda artan maliyetler özel sektörün yanı sıra kamu müteahhitlerini de zora sokmuş durumda. Bu konuya dikkat çeken Tellioğlu: ‘Kamu müteahhitleri batmak üzere. Onlara acilen fiyat farkı kararnamesi gerekli. Örneğin bir şirket bir güneş enerjisi işini 6 milyon liraya yapacağına dair anlaşma imzalamış. ”5 milyon liraya yaparım 1 milyon da kar ederim” düşüncesiyle yapılan anlaşma döviz kurlarındaki artış nedeniyle işi alan müteahhidi zarar ettiriyor. Gelinen bu noktada işi 6.5 milyon liraya mal edecek müteahhit 1 yıl bu işi yapacak ve sonunda 500 bin TL zarar etmiş olacak’ şeklinde konuştu.
Bu durumda eğer işe başlanmamışsa devletin de bazı yatırımları durdurmak istediği göz önüne alınarak bir zarar söz konusu değilse ‘tasfiye kararnamesi’ çıkarılması öneriliyor. Bu durumda olan çok sayıda firma olduğunu belirten Tellioğlu: ‘ Özellikle son 3 ayda anlaşması yapılıp işe başlanmamış olan projelerde müteahhitler verdikleri teminatların yanmasını göze alarak bu kararın çıkarılmasını istiyor’ dedi.
KAYNAK: emlakkulisi