İnşaat sektöründe çalışanların belkide hepsinin başına gelmiştir. Ya da en azından bir arkadaşlarının başına gelmiştir. Teknik elemanların firmalara kazandırabileceklerinin veya kazandırdıklarının farkında olmayan patronlar…
İyi bir teknik eleman belki bir ekstra çözümüyle büyükçe bir mobil vinci günlerce daha az kiralayarak patronuna kazandırır.
İyi bir teknik elaman sahada daha önce iyi planlanmamış bir imalat atölyesini kule vinç çemberi içine alarak patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman projede kabadan sonra tüm imalatlar için belirtilmiş 10 cm kaplama payını biraz titizlikle 7 cm’e çeker ve patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman projede atlansa bile “buraya bir şaft boşluğu bırakayım da ileride belki lazım olur” diyerek patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman statik projede bilgisayar programlarınca üçüne beşine bakılmadan çizilen demirleri fire vermeyecek şekilde uygulayarak patronuna kazandırır. (Demirin bu kadar pahalı olduğu bir dönemde iyi kazandırır.)
İyi bir teknik eleman projeleri iyi süperpoze ederek uygulamaya geçmeden bir çok saçmalığı engeller ve patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman imalata yönelik gerçekçi bir analizle art niyetli taşeronun gollerini yemez. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman sahaya hakimiyeti sayesinde alt yüklenicilerin “şehven” yaptığı yapılmamışı yapılmış olarak görme hatasını kaçırmaz. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman koordinatları düzgün çakar, kotları güzel hesaplar, kübajı, şevi, eğimi bir kere ayarlayıp fazla kazı yaptırmaz. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman mermer, seramik, karo gibi ebatlanarak uygulanacak malzemelerde firenin az olmasına kafa yorar. Ustaların başına ekşiyip parçalar varken yenisini kestirmez. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman kalıpçıya ızdırap olur. Plywood’a kalıpçı gibi pleymud der ama hayatta ziyan etmez, ettirmez. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman gelip geçerken yemeğede göz gezdirir. Az ise ilave ettirir ama yenecek nitelikte olmasına rağmen çöpe gidiyorsa müdahale eder fazla siparişi keser. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman bir malzemeden sipariş ederken önce depoya bakar. Varsa yeni sipariş açmaz. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman “spral bozuldu, matkap çalışmıyor” diyen ustaya inanmaz. Kömür alır, bobinini sardırır. Yeniden kullanmasını sağlar. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman götürü vermeyin diyen proje müdürüne patronuna rağmen götürü vererek işi daha az adam saatle bitirir. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman kaba sıvayı düzgün çektirir. Mastar, terazi kontrollerini iyi yapar. Taşeron biraz ağlar. Ama gönlünü “işin doğrusu bu” diyerek alır. Bu sayede alçı az gider. Final malzemeleri “cuk” oturur. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman olmayacak şeyler isteyen mimara, patrona, amire, memura diklenir. İşin normalde olması gereken şeklini anlatır. Yılmaz ve onlara istediklerinin neden olmayacağını izah eder. Olurunu yapar, yaptırır. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman iş artışını, eksilişini, karlı işleri, zararlı işleri iyi tespit eder. Gözden kaçanları minimuma indirir. Patronuna kazandırır.
İyi bir teknik eleman patronuna daima kazandırır.
Ama patron (istisnalar elbetteki bahis dışı) iyi bir teknik elemanın AGİ’sini ödemez. Mesaisini vermez. Bayramda seyranda çalıştırır. İşin sonunda teşekkür etmez. Primini ödemez. Birde işveren hak edişleri ödemediğinde; ya maaşını düşürmeyi teklif eder. Ya da işten çıkarır. Üstüne tazminatlarını da ödememeye çalışır.
İyi bir teknik eleman “onlar kaybeder” der. Haklıdır da, ama en çok kaybeden hep İyi bir teknik eleman’dır.
Özgür Barış Aldemir