Son aylarda sıkça devrildiğini duyduğumuz istinat duvarları, yapımında gereken özen gösterilmediği takdirde büyük kazalara sebebiyet verebiliyor.
Su, istinat duvarları için büyük sorun teşkil ediyor. Bu yüzden suyun tahliyesi için gerekli uygulamalar yapılmalıdır. Aksi takdirde bizim yol oluşturmadığımız su, kendi yolunu bulacaktır.
TEMELDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Temel aşamasında muhakkak zeminden gelen su tahliye edilmelidir. Eğer suyu tahliye edemezsek dökeceğimiz temel betonu suyla karışmış olur. Bundan dolayı da betonun dayanımı düşer.
Ayrıca, özellikle çok yüksek istinat duvarlarında temel mümkün olduğu kadar geniş tutulmalıdır. Saha tecrübelerine dayanarak gerekli görülen durumlarda projede verilmiş boyutlardan daha büyük olarak inşa edilebilir.
İŞÇİLİK ÇOK ÖNEMLİ
Demir işçiliği kontrol edilmelidir. Çirozlar projede belirtilen miktardan kesinlikle az olmamalıdır. Pas payları da belirli aralıklarla yerleştirilmelidir.
İstinat duvarları, çoğunlukla üzerine sıva veya başka bir işlem uygulanmadan sade halde bırakılır. Bu yüzden kalıptan düzgün bir şekilde çıkması gerekir. Bunun için brüt beton tavsiye edilir ancak maliyetinden dolayı müteahhitler pek tercih etmezler. En azından pürüzsüz bir yüzey elde edebilmek için plywoodlar yağlanmalıdır. Eğer yağlama işlemi uygulanırsa kalıp daha kolay ayrılacaktır.
BARBAKAN NEDİR?
İstinat duvarları vb. yapıların arkasındaki suların birikip duvara, yapıya zarar vermesini önlemek için bırakılan deliklere barbakan denir. Yaklaşık olarak zeminden 10 cm yukarıda tertiplenmeye başlanıp yatay ve düşeyde ihtiyaca göre yeterli aralıklarla şaşırtmalı biçimde yerleştirilirler. Düşeyde en azından dolgunun geleceği seviyeye kadar yerleştirilmelidirler.
Eğer yeterli sayıda barbakan bırakılmazsa su yeterince tahliye edilemez. İstinat duvarları oluşan su basıncı nedeniyle devrilebilir. Çünkü suyun önünde insanoğlunun inşa ettiği bir yapının durması çok zordur. Mantıklı olan suya en uygun yolu oluşturmaktır.
Dolgu yapılmadan önce ilave tahliye amacıyla drenaj borusu serilmelidir. Üzerinde delikleri olan drenaj borusu suyu içine alarak istenilen yere iletilmesini sağlar. Ayrıca dolgu malzemesinin delikleri tıkamaması için boru, geotekstil keçe adı verilen malzeme ile kaplanabilir.
KAYNAK: Erdem Fidan