İstanbul Zeytinburnu’nda bugün 6 katlı bir bina çöktü. İçinde 56 daire bulunan binanın 2015 yılında tahliye edildiği açıklandı.
Hürriyet.com.tr’de yer alan habere göre Bina çöktüğü sırada kaldırımda bulunan kişiler enkaz altında kaldı. Gelen ilk bilgilere göre 1 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin yaralandığı bildiriliyor. Enkaz altında kalan olup olmadığının tespiti için çalışmalar sürüyor. Zeytinburnu’nda Beştelsiz Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi’ndeki 6 katlı boş binanın çökmesi sonucu yoldan geçmekte olan 1 kişi hayatını kaybetti. Olayda yaralanan 5 kişi ise çevredeki hastanelere kaldırılarak, tedavi altına alındı.
BİNA 1993 YILINDA YAPILMIŞ
Zeytinburnu’nda çöken boş binanın 6 katlı olduğu tespit edildi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın şunları söyledi: “56 daireli bir bina. Daha önce tahliye edilmişti. Bu bina 1993 yılında yaptırılmış, 1997’da da iskanı alınmış bir bina. Binanın durumuyla ilgili bizlere duyum gelmişti ve araştırma yaptık. Yaklaşık bir yıl önce 24 Aralık 2015 tarihinde biz binayı tahliye ettik. Ve o süreç de zaten zor bir süreçti. Tahliye konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşamıştık. Ama Allah’tan o sıkıntıları göğüsleyip tahliye etmiştik. yoksa çok büyük sıkıntı yaşardık. Tahliye edilmesinde zorlanmışız. Yıkılıp yeniden yapılması gereken bir binaydı.
NEDEN YIKILMADI?
Muhtemelen daire sahiplerinin kendi aralarında anlaşamamış olması yüzünden yıkılmamış olabilir. Bizim görevimiz tahliye etmektir. Allah’tan boşken çöktü. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı günüydü bugün, burada olayla ilgili duyumu aldık. arkadaşlar olay mahallinde umuyoruz bir can kaybı yoktur.”
2000 ÖNCESİ BİNALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ÇÜRÜK”
Belediye Başkanı Aydın, ‘Tahliye edilen binada Suriyeliler mi yaşıyor?” sorusuna “Şu an bana ulaşan bir bilgi yok” yanıtını verdi. Aslan ” Tehlike olduğu zaman daire sahiplerinin aralarında anlaşması mı gerekir? Yoksa bir adım atılabilir miyidi?” sorusuna yanıt verdi: “Resmen adım attık biz, biz zorla binayı tahliye ettik. “Benim binam sağlamdır, binamda sıkıntı yoktur” Hatta binadan örnek almanız gerekiyor, onda bile sıkıntılar yaşıyorsunuz. Ben bu binayla ilgili anlatacak olsam herhalde bir saat konuşmam gerekirdi. Deprem olmadan yıkılan bir bina… Bu bina bir örnek teşkil etmeli. 1993’te ruhsatlı bir bina. Devlete göre bu bina sağlam, devlete göre bu bina iskan edilebilir, kullanılabilir. Her şeyi dört dörtlük anlamındadır. İşte hep onu ifade ediyoruz. 99’dan önce 97 deprem yönetmeliği vardı, o yönetmelik değişti. Yeni kabullere göre 2000’den önce yapılmış binaların büyük bir çoğunluğu çürük. Bu sadece İstanbul için değil. Tüm Marmara, Türkiye için. Biz Zeytinburnu’nda kentsel dönüşüm için ciddi anlamda mücadele ediyoruz. İşte yaşanan bu olay, halkımızın bize destek vermesi, bütün partilerin STK’ların çürük binaların yeniden yıkılıp yapılmasıyla iglili bir araya gelmesini arzu ediyorum. Ben 16 yıldır kentsel dönüşüm çalışmasını sürdürmeye çalışan birisi olarak karşılaştığım zorlukları biliyorum.”