Banyo, Mutfak, Tuvalet Gibi Islak Hacimlerin İnşaat Aşamasında Yalıtımı
Islak hacimler genellikle seramik ile kaplanır. Ancak seramikler, su geçirimsiz olsalar da, tek başlarına su yalıtımı sağlamamaktadır. Seramik derzleri, suyun geçişi açısından risk oluşturan bölgelerdir. Duvarların birbiri ile ve zeminle birleştiği köşelerde genellikle su geçişini kolaylaştıran çatlaklar oluşur. Tesisat boruları veya su giderleri gibi özel noktalarda da bu durum geçerlidir. Islak hacimlerden su sızması alt katlarda veya yan odalarda hasara sebebiyet verir.
Su yalıtım malzemesinin çimento esaslı yüzeye yapışmasını önleyecek olan yağ ve gevşek parçalar temizlenir, yüzeydeki bozukluklar tamir harcı ile tamir edilerek uygulama alanı hazırlanır. Duvar döşeme birleşim yerlerindeki
köşelerde pah yapılır.
Temiz bir kovanın içerisindeki su veya sıvı bileşen düşük devirli karıştırıcı ile karıştırılırken uygun oranda toz bileşen yavaşça kovaya boşaltılır. Karıştırma işlemi topak kalmayana kadar sürdürülür ve karışım, üreticinin tavsiyesine bağlı olarak dinlenmeye bırakılır. Yüzey hazırlığı tamamlanmış yüzey nemlendirilir veya üreticinin tavsiyesi doğrultusunda astar uygulaması yapılır.
Hazırlanan çimento esaslı sürme su yalıtım malzemesi; fırça veya mala ile zemine ve su temas edebilecek yüksekliğe kadar düzgün bir şekilde sürülerek birinci kat uygulama tamamlanır. Üreticinin tavsiyesine bağlı olarak birinci kat çimento esaslı su yalıtım malzemesi henüz yaş iken alkali dayanımlı sıva filesinin şerbetin içine bastırılır.
Bunun ardından ilk katın kuru-yaş duruma geldiğinde ikinci kat çimento esaslı elastik su geçirmez yalıtım malzemesi sürülmesiyle veya birinci kat için kuruma süresinin beklenilmesinin ardından ikinci kat uygulama yapılarak su yalıtımı tamamlanır.
Tesisat borularının geçtiği bölgelerdeki sağlam olmayan beton, toz, kir ve gevşek parçalar temizlenir, su ile nemlendirmenin ardından çimento esaslı akıcı harç uygulaması yapılır. Mastik uygulaması yapılacak alana malzemeye uygun astar sürülür ve boru etrafına poliüretan esaslı mastik uygulanarak işlem tamamlanır.
Banyo, Mutfak, Tuvalet Gibi Islak Hacimlerin İnşaat Sonrası Yalıtımı
Seramik uygulaması en geç 1–2 gün içinde yapılmalıdır. Seramik derzlerinin su geçirimsizliğini sağlamak için derz macunu yapılırken harç suyuna katılmalıdır. Yalıtım yapılmadan kaplaması yapılmış veya yalıtımı çeşitli nedenlerle hasar görmüş ıslak hacimlerin seramik kaplanmasından sonra alt katlara su veya rutubet geçmesi halinde, çimento harçlarına katılan, aderans artırıcı ve su geçirimsizlik malzemeleri kullanılarak yalıtım yapılabilir.
Bunun için öncelikle kaplamaların aralarındaki derz dolguları temizlenmelidir.
Çatılarda Su Yalıtımı Nasıl Olmalıdır? | Teras Çatılar- Eğimli Çatılar
Açılan derzler uygun miktarda yalıtım malzemesi katılmış su ile kıvama getirilmiş derz dolgusu ile tekrar doldurulmalıdır. Derz dolgusu iyice kuruduktan sonra derzlere sürülen su iticilik özelliği sağlayan, kılcal kanallara suya karşı görünmez bir yalıtım tabakası sağlayan su yalıtım malzemelerinden derzlere sürülür. Bu işlem için ince bir fırça kullanılabilir. Kaplamanın üzerine taşan sıvı henüz kurumadan nemli bir bezle silinmelidir.
Su yalıtımı katmanının üzerine dişi mala ile seramik yapıştırıcısı sürülerek fayans kaplanır. Fayanslar arasındaki derzler elastik derz dolgusu ile doldurularak uygulama tamamlanır.