İnşaat iskelesi; insan boyunu aşan yüksekliklerde inşa, onarım, bakım vb. işler için güvenli bir çalışma alanı oluşturmak için kurulan inşaat destek ekipmanlarıdır. Yapılacak işlere göre farklı şekil ve standartlarda kurulabilir.
İskele Çeşitleri
En bilinen iskele çeşitlerini şu şekilde sınıflandırabiliriz:
1.Cephe İskeleleri: En yaygın iskele çeşididir. Yüksekte güvenli çalışma alanı ve ulaşım amacıyla kurulur. Duvar yapımı, boyama ve izolasyon işleri, iç ve dış sıva işleri, cephe giydirme, malzeme indirme kaldırma gibi birçok farklı alanda kullanılabilir.
- H Tipi İskele
- Flanşlı İskele
- Modüler İskele
olmak üzere çeşitleri vardır.
2.Çıkma İskele: Tüm cepheye iskele kurmak yerine sadece o cepheye açılan pencereden çıkartılarak oluşturulan iskele çeşididir.
3.Sehpa İskele: Bina içerisinde boya, badana, tamirat vb. işleri için kurulan iskele çeşididir.
Ülkemiz inşaat sektörü, ve bu sektör içinde istihdam açısından çok önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda , inşaat sektörü, birçok iş kazalarının, iş görememezliklerin en çok yaşandığı sektörlerden de bir tanesidir. Bu yüzden bu kazalara sebebiyet veren sorunların, eksikliklerin ve güvenlik zaafiyetlerinin ele alınıp çözüm üretilmesi gerekmektedir.
Bina dış cephe imalatları yüksekte çalışma ortamı gerektirmektedir. İş iskeleleri, yüksekte yapılan çalışmalarda kullanılan yaygın iş araçlarıdır.
İnşaat sektöründe en fazla meydana gelen kazaları incelediğimizde kalıp ve iskele kurulumu ,sökümü ve kullanımı sırasında oluşan iş kazaları birinci sıradadır. Bu tür kazalar hem bireye hem yükleniciye hem de devlete maddi manevi engel meydana getirmektedir.
Ülkemizde meydana gelen yüksekten düşme sonucu meydana gelen kazalar diğer ülkelere göre çok daha fazladır.
En başlıca sebebi ise güvensiz iskele kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda; iş iskeleleri, standart ve iş güvenliği mevzuatında tanımlanan esaslara göre değerlendirilmelidir.
İskelelerin Özellikleri
- İskeleler kurulum projesine uygun olarak, tecrübeli ustalar tarafından kurulumu yapılmalıdır.
- Destek elemanlarıyla, güvenlik parçalarının tam olması gerekmektedir.
- Yapım amacına uygun ve gerekli dayanıklılıkta olmalıdır.
- Çalışanların ve çevrenin güvenliğini sağlamalıdır.
- Taşıyıcı elemanlarının kesit ölçüleri, uzunlukları ve aralıkları kullanım amacına uygun ve donanımı tam olmalıdır.
- Mutlaka binaya tutturulmalıdır.
- Uzun süreli çalışma ve deformasyon gibi durumlarda iskele tekrar gözden geçirilmelidir.
- İskele üzerinde çalışılması durumunda mutlaka iş güvenliği tam olmalı, gerekli ekipmanlar baret ve emniyet kemeri kullanılmalıdır.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
MİMAR MERVE MURAT