İçindekiler
İskan Nedir?
İskan, bir diğer adıyla yapı kullanma izin belgesi; inşaatı biten binanın, projesine ve yönetmeliklerdeki standartlara uygun olarak inşa edildiğinin ve o inşaatla ilgili tüm işlerin bittiğini gösteren bir belgedir. İskanlı ev veya iskanlı bina gibi tabirler, o mülkün resmi olarak kullanılabilir olduğunu belirtir. Yapı kullanma izin belgesi binaların daire sayısı, taşınmazın taban alanı, yapının inşaat alanı, binadaki toplam kat sayısı, binanın yüksekliği, birim maliyeti ve toplam inşaat maliyeti gibi yapının tüm özelliklerini içerir.
Yapı Kullanım İzni
Ev almak için yapı kullanım izni olmasına dikkat edilmelidir. İmar Kanunu kapsamında inşaatı yapılan tüm binaların yapı kullanım izni alması zorunludur. Yapı kullanım izni alınması için mal sahibi/yapı müteahhiti ilgili belediyeye başvuruda bulunmalıdır. İskan almak için mal sahibinin başvuru yapması halinde binanın fiziki ve teknik özelliklerine bakılarak yetkili kişiler ile yapı kullanım izni verilmesi mümkündür. İnşaat ruhsatı alınmasından itibaren 5 yıl içerisinde yapı kullanım izni alınmak gerekir. Aksi takdirde bina, kaçak olarak işlem görüp para cezası uygulanabilir, ya da yıkım kararı her ne kadar uygulamada görülmese de çıkarılabilir. Ayrıca bina tamamlanmamış görünmesi sebebiyle elektrik, su ve doğalgaz bağlantısı yapılmaz.
Bu noktada kısmi iskan nedir sorusuna da değinmek mümkün. Binanın henüz tamamlanmış bölümleri için alınan izin belgesi kısmi iskandır. Binanın tüm bölümlerinin tamamlanması ardından iskan almak için gerekli şartları sağlaması ile yapılan bağımsız tüm bölümler için alınan iskan ise genel iskan olarak adlandırılır.
İskan Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- İskan dilekçesi (Yapı denetim hazırlar.)
- Maliye ilişik kesme belgesi (Müteahhit hazırlar.)
- Asansör tescil belgesi (Müteahhit hazırlar.)
- SGK’dan ilişiksizlik belgesi (Müteahhit hazırlar.)
- Telefon ankastre yazısı (Müteahhit firmanın elektrik taşeronu hazırlar.)
- Tapu fotokopisi (TC’lerle birlikte) (Müteahhit hazırlar.)
- İskan harçları dekontları (Müteahhit hazırlar.)
- Yapı ruhsatı fotokopisi (Yapı denetim hazırlar.)
- Bağımsız bölüm listesi (Yapı denetim hazırlar.)
- Röperli ölçü krokisi (Haritacı hazırlar.)
- Hakediş raporu (Yapı denetim hazırlar.)
- Enerji kimlik belgesi (Müteahhit hazırlar.)
- Kaldırım yazısı (Yapı denetim hazırlar.)
- Kanalizasyon görüşü (Yapı denetim hazırlar.)
- Teknik uygunluk raporu (Yapı denetim hazırlar.)
- Vaziyet ve bağımsız bölüm planı
İskansız Daire Alınabilir Mi?
Henüz iskanı olmayan daireler alım satıma konu edilebilir. İskan belgesi binaların oturum izni olması demektir. İmar kanunu gereğince tüm binaların iskan belgesi olması gerekir. İnşaata başlanması halinde yapı kullanım izni almakla yükümlü kişi inşaat sorumlusudur. İnşaat sorumlusunun iskan almak için başvurusu yapmaması halinde hak sahipleri inşaat sorumlularına karşı dava açabilir. Ancak iskansız ev maliklerinin ödemekle yükümlü oldukları bir ceza da vardır. İnşaatı tamamlanmış evlerin iskanı neden alınmadı ise kapsamlı şekilde araştırılır ve iskan almasına engel olan sebeplerin ortadan kalkması gerekir.
İskan Olmadığı Durumlarda Ne Olur?
Bina inşa edildikten sonra, iskan belgesi almak için yapılan başvuru yapılır. Sonrasında yapı denetlenir ve projeye aykırı bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Bu denetleme sonucunda projede belirtilenden farklı bir bina yapılması, ödenmesi gereken vergi ve harçların ödenmemesi durumunda iskan izni verilmeyebilir.
İskanı olmayan bir binada yasal olarak elektrik, su ve doğalgaz tesisatları açılmaz. Dolayısıyla bu binada oturanlar yasal bir şekilde bu aboneliklerden yararlanamazlar. Ayrıca para cezası ve yıkım kararı alınabilir.