Merhaba arkadaşlar bugün sizlere iş yaşamının altın kurallarından bahsedeceğim. Keyifli okumalar dilerim :)
Herkesin de bildiği gibi iletişim gönderici olan kaynaktan hedefe yani alıcıya aktarılmaktadır. Bu iletişim için bir süreç olması gerekmektedir. Süreçler şu şekilde gerçekleşmektedir.
Bilgilenme – Bilgilendirme
İş hayatında teknik ve bilimsel konularda iyi bir iletişime ihtiyaç vardır. Burada; kişisel ve çevresel konuları iyi anlamak ve bu bağlamda bilinçli bir tepki göstermek gerekmektedir. Doğru sonuca ulaşmak için haberi, bilgiyi, mesaj ve fikri iyi bir şekilde yorumlamak, işlemek ve yayılması için de iletişime ihtiyaç vardır.
Sosyalizasyon
İşletme içerisinde çalışanların ve yöneticilerin bulundukları kuruma yönelik ortak faaliyet göstermelerinin sağlanması ve bağlılık oluşturmak için iş yaşamına ve sosyal yaşama aktif bir şekilde katılmalarını desteklemek iletişimin kurallarındandır. iş yerlerinde sosyal faaliyetlerin bulunması; piknik, ziyaretler, yemekler bu ortamın oluşmasında önemli etkendir.
Motivasyon
İşletmenin hedeflerine ulaşabilmesi için kişisel ve toplumsal etkilerini geliştirmek herkes tarafından kabul görülen ve hedeflere ulaşmada yardımcı olan iletişimin bir başka kuralıdır.
Tartışma
İş yaşamında daha çok verimli olmak ve başarının artması için karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak gerekir. farklı konularda görüşler almak iş yeri ile ilgili konularda tartışmak gerekir.
Eğitim
Hayat boyu öğrenme dediklerini bu defa iş yerine taşıyoruz. İş yaşamında daha başarılı olmak için eğitimler düzenlenmelidir. iş yaşamı ile ilgili konularda teknik, akademik ve mesleki alanda gelişme sağlamak için çalışmalar yapmalıyız.
Kültürel Gelişme
Her işletmenin kuruluş aşamasında bir kurum kültürüne sahiptir. bu kültürü çalışanlara aktarmaları gerekmektedir.
Eğlence
Günümüz dünyasında çalışanların tüm zamanı iş yerinde geçmektedir. işletmelerin çalışanlara iş yerindeki motivasyonunu arttırmak için kurum içi iletişimi güçlendirmeye çalışmalıdır.
Entegrasyon
Çalışan kişilerin birbirini tanıması ve anlamasına yardımcı olmak gerekir. Kendisi dışındaki kişilerin varlığını da bilmeli ve gereksinim duydukları farklı mesajlara ulaşmaları sağlanmalıdır. Çalışan kişilerin ve işe yeni başlayan kişilerin işletmeye uyumlarının kolay olması için etkili iletişimi başarabilmelidir.
Nur Keleş
İK Uzmanı