Yeni yasalardan sonra yakın dönemin parlak mesleği olan İş Güvenliği Uzmanı olmak için ne yapılması gerektiğini bu yazıda inceleyebilirsiniz. Türkiye’de 17.765’i A sınıfı olmak üzere 108.407 iş güvenliği uzmanı bulunuyor. 2020 itibariyle işyerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunlu olacak.
İş güvenliği eğitimi ve sınavının süreci nasıldır?
Bunun için iş güvenliği uzmanlığı belgesine veya sertifikasına sahip olmanız gerekir. Bu belgeyi almak için 180 saat teorik eğitim, 40 saat uygulamalı eğitim görmelisiniz. Teorik eğitimin en fazla yarısı uzaktan eğitim olabilir. Uygulamalı eğitim, iş güvenliği uzmanı bulunan bir şirkette yapılır. Eğitimlerin ardından sınavlar bakanlık tarafından uygulanır veya uygulatılır. Bu sınavlarda başarısız olan adaylar, 3 yıl içerisinde sınavlara yeniden girebilir. İki sınavda başarılı olamayan adaylar, yeniden eğitim almadan sınava giremezler. Sınavın başarılı sonuçlanması için 100 üzerinden en az 70 alınması gerekir. Belgenin veriliş tarihinin beş yıl sonrasında 30 saatten az olmak koşuluyla yenileme eğitimi uygulanır.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı olabilir?
• Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler
• Mühendislik
• Mimarlar
• Teknik elemanlar (Teknik öğretmen, fizikçi, kimyager ve biyolog ünvanına sahip olanlar.)
• İş sağlığı ve güvenliği programı (önlisans ve lisans) mezunları.
İş güvenliği uzmanlığının sınıfları nasıldır?
A sınıfı iş güvenliği uzmanı en fazla çok tehlikeli işyeri sınıfındaki işyerlerinde görev alabilir.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı en fazla tehlikeli işyeri sınıfındaki işyerlerinde görev alabilir.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı en fazla az tehlikeli işyeri sınıfındaki işyerlerinde görev alabilir.
İşyerleri sınıfları için tıklayın.
Uzmanların sınıfları nasıl belirlenir?
İş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında yüksek lisans yapmış olanlar direk B sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilirler.
Bunun dışında C sınıfında başlayan uzmanlar, 3 yıl fiilen çalıştıktan sonra B sınıfı eğitimi ve sınavını başarıyla tamamlamasının ardından B sınıfına yükselebilir.
B sınıfı uzmanlar A sınıfına yükselmek için, 4 yıl fiilen çalıştıktan sonra A sınıfı eğitimi ve sınavını başarıyla tamamlamasının ardından A sınıfına yükselebilir.
Üniversitede iş sağlığı ve güvenliği bölümünü okumanın faydası nedir?
Bir mimar ile iş sağlığı ve güvenliği mezunu arasında bir fark yoktur. İkisinin de eğitimi ve sınavı başarıyla tamamlaması gerekir. İş güvenliği ve uzmanlığı bölümü için genelde iş güvenliği uzmanı olmak isteyip diğer bölümleri (mühendislik, mimarlık vb.) kazanamayanlar için açılan bir bölüm olarak nitelendirilir.