İş Cinayetleri
Merhaba arkadaşlar ;
Öncelikle Sanal şantiye ekibinde olmaktan gurur duyuyorum. Sizlerle elimden geldiği kadar tecrübelerimizi paylaşmak isterim. C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaktayım. Bu gün size iş cinayetleri konusunda bilgilendirme yapacağım.
Ülkemizde ne yazık ki iş güvenliği uzmanlığını ek gelir olarak gören uzmanlar oldukça fazla bulunmaktadır. Peki sizce bu kadar tecrübesiz uzmanların bu riskleri alması ne kadar mantıklı sormak gerekir ya da gerçekten aldıkları sorumluluktan haberi mi yok arkadaşların bir düşünmesini isterim. Firma ziyaretini bırakın bazı uzman arkadaşların firmanın önünden bile geçmişliği yok . Bu bilinçsiz çalışma şeklide maalesef ülkemizde ki iş kazlarıyla orantılı bir artışa sürüklemektedir.
Tabi ki bu durum sadece uzmanlara yüklemek yanlış olur, işverenler deki bilinçsizlikse bir o kadar hat safhadadır. Ülkemizde işveren mantığı ise tamimiyle üstümüze yüklenilmiş bir masraf ve iş güvenliği uzmanını ispiyoncu olarak görmesi.
Her derde deva olarak getirilen 6331 sayılı İSG yasası ne kadar yeterli peki ? Akıllarda soru işareti bırakmaktadır.
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki iş cinayetleri ile ilgili verileri incelediğimizde ülkemizde yaşanan yılın ilk 3 ay da ki iş cinayetleri şu şekilde belirtilmiş ;
2013 yılının ilk üç ayında en az 215 işçi,
2014 yılının ilk üç ayında en az 307 işçi,
2015 yılının ilk üç ayında en az 353 işçi,
2016 yılının ilk üç ayında en az 423 işçi,
2017 yılının ilk üç ayında ise en az 441 işçi yaşamını yitirdi…
Mart ayında iş cinayetlerinin iş kollarına göre dağılımı şöyle;
İnşaat, Yol iş kolunda 29 işçi; Taşımacılık iş kolunda 20 işçi; Metal iş kolunda 17 işçi; Tarım, Orman iş kolunda 12 işçi; Madencilik iş kolunda 11 işçi; Gemi, Tersane iş kolunda 10 işçi; Ticaret, Büro iş kolunda 9 işçi; Enerji iş kolunda 6 işçi; Konaklama, Eğlence iş kolunda 5 işçi; Belediye, Genel İşler iş kolunda 5 işçi; Savunma, Güvenlik iş kolunda 4 işçi; Tekstil, Deri iş kolunda 3 işçi; Ağaç, Kağıt iş kolunda 3 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler iş kolunda 3 işçi; Çimento, Cam iş kolunda 2 işçi; Gıda, Şeker iş kolunda 1 işçi; Petro-Kimya, Lastik iş kolunda 1 işçi ve çalıştığı iş kolunu belirleyemediğimiz 6 işçi yaşamını yitirdi…
Mart ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle;
Trafik, Servis kazası nedeniyle 42 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 21 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 19 işçi; Silahlı Şiddet nedeniyle 12 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 11 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 10 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 8 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 5 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 5 işçi; İntihar nedeniyle 5 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 2 işçi ve Diğer nedenlerden dolayı 8 işçi yaşamını yitirdi…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki verilere göre inşaat yine 1 numara daki yerini korumaktadır. Mart ayı içerisinde 29 işçi yaşamını kaybetmiştir. İnşaat sektöründe sadece kayıtlı olan veriler bunu söylemektedir. Peki gizlenen iş cinayetlerinin sayısı kaç ?