İş arama süreci çok zor ve yıpratıcı bir süreç. Bu süreçte yanlış bir şeyi yapmanız veya söylemeniz sizin işe alınmanızı zorlaştırabilir. Mevcut işinizden ayrılırken de patronunuza kavgalı bir şekilde ayrılmak sizin gelecekte işe alınırken zorlu süreçler yaşamanıza sebep olabilir. İş arama süreci dikkat içeren bir süreçtir. Ne yazdığınız, ne söylediğiniz, nasıl başvurduğunuz ve işverenlere özelliklerinizi nasıl gösterdiğiniz konusunda nezaketli olanların bu yarışı daha kolay kazandığını söyleyebiliriz. Bu süreçte sadece mesleki yeterliliklerinizin olması yanında aksine iletişimsel becerilerinizin ve sosyal nezaketinizin de yüksek olması gerekmektedir.
İş arama sürecinde dikkat etmemiz gereken hususlara göz atalım
1-Özgeçmişte Çok Fazla Bilgiye Yer Vermek
Başvurduğunuz pozisyona uygun olmayan hedefleri özgeçmişinize belirtmenize gerek yok. Örneğin 10 yıllık iş deneyiminize ek olarak boş zamanlarınızda neler yapmayı sevdiğinizi yazmanıza da gerek yok. İyi bir izlenim için oldukça kısa bir zamanınız var ve bunu iyi kullanmak gerek.
2-Ön Yazı Mektubunu Uzatmak
İşverenin, işe başvurmanızın altında yatan kişisel nedenleri bilmesine gerek yok. Başvurduğunuz şirket için ne katkı sağlayabileceğinizi anlatmanız yeterlidir. İş ararken hata yapmamak için ön yazı mektubunuzda iş için sizin neden doğru aday olduğunuzu belirtin, ayrıca ön yazınızı kısa ve öz tutun.
3-Seçtiğiniz İş ve Özellikleriniz Arasında Uyum
İş ve aday arasında bir uyumun olması elzemdir. İş tanımını ve detaylarını kendi özelliklerinizle eşleştirmek için zaman ayırın. İnsan kaynaklarına neden iş için mükemmel aday olduğunuzu göstermeniz gerekli.
4-Mülakat İçin Uygun Kıyafetler Giymek
Mülakata giderken şirketin iş yapısına uygun bir kıyafet seçimi her zaman önemlidir. Şık olun, aşırılıklardan kaçının. Eğer başvuru sürecinde olduğunuz şirketin kıyafet yönetmeliği varsa ona uygun giyinmeye çalışın.
5-Mülakatta Yalan – Yanlış Bilgiler Vermek
Özgeçmiş ve ön yazı mektuplarındaki gibi iş mülakatlarında da her zaman doğru bilgi vermelisiniz. Vereceğiniz cevaplarda dürüst ve samimi olmanız her şeyden önemlidir.
6-Referanslarınızın bulunmaması
İş ararken mutlaka referans listenizin olması gerekir. İşverenler emin olun ki size referans olanlar kimler kontrol edeceklerdir. İş görüşmeleriniz için sizi tanıyan, alanında uzman veya daha önce çalıştığınız kuruluşlardan yetkililerden size referans olması için istekte bulunmaktan çekinmeyin.
7-Teşekkür e-postası göndermemek.
Mülakat sonrası iyi bir izlenim bırakmak için ufak bir teşekkür e-postası göndermeniz sizi bir tık daha akılda kalıcı yapabilir. Bu yüzden mülakat ardından e-posta ile göndereceğiniz bir teşekkür mesajı göndermeyi unutmayın. Her ne kadar birçok iş veren olumlu/olumsuz dönüş yapacağız dese ve herhangi bir dönüş yapmasa da siz 1 satırlık bir e-posta gönderin.
8-Doğru platformlarda iş aramamak
Teknoloji çağındayız ve bazı platformlar yalnızca bazı alanlarda iş arayan ve iş verenleri buluşturmaktadır. Örneğin inşaat sektörüne özel bir platform olan workindo ile inşaat mühendisliği, mimarlık vb. ilanları takip edebilirsiniz.