İnşaat Mühendisliğinde İnsan Yönetimi Nedir?
İnsan mühendisliğini, diğer anlamlarının dışında, ayrıca “insani yönetme sanatı” olarak da tanımlayabiliriz. İnsan mühendisliği, yönetimde insan boyutunu ele alan ve organizasyonel performansın arttırılmasında insanların nasıl en etkin ve verimli bir şekilde kullanılacağını araştıran bir alandır. İnsan mühendisliği; insanın özelliklerini, davranışlarını, bedensel ve düşünsel yapısını bütünsel olarak ele alan bir alandır.
Bir organizasyon yaparken en temel kaynaklardan birisi insandır. Yönetim alanında insan boyutu giderek önem kazanmaktadır. Akademik alanda eskiden “personel yönetimi” olarak adlandırılırken konular şimdi “insan kaynaklarının yönetimi” olarak adlandırılmaktadır. Organizasyonlarda “insan kaynakları yönetimi koordinatörlüğü”, “insan kaynakları müdürlüğü” olarak isimlendirilmektedir. Yönetim dünyasında ise, insanı yeniden keşfedildiği vurgulanıyor. “İnsan Mühendisliği”, insan kaynaklarının yönetimi ile ilgili konular ele alınıyor. İnsan Mühendisliği, aslında çok yaygın olmayan bir kavramdır. İnsan Mühendisliği kavramı, yönetim dünyasında konunun önemini anlatmak açısından daha yararlı olacaktır.
İnsan Kaynakların Anlamı
Bir organizasyondaki tüm çalışanlar “insan kaynakları”nı oluşturur. Daha açık bir ifadeyle tanımlayacak olursak, organizasyondaki üst, orta ve alt kademe yöneticiler, teknik personel, danışman olarak istihdam edilen personel, tam-süreli ya da kısmı süreli çalışan personel, isçi ve memurlar ve diğer şekillerde istihdam edilen tüm personel organizasyonun insan kaynaklarını oluşturuyor. İnsan Kaynaklarının Yönetimi denildiğinde organizasyonun amaçlarına ulaşabilmesi için, tüm insan kaynaklarının en doğru, etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi amaçlanmıştır. Organizasyonların ortak amacı kalite ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde faaliyette bulunmaktır. İnsan kaynakları yönetimi, bir başka açıdan organizasyon ve yönetimde “insan” boyutunu ele alan disiplin olarak tanımlanır.
İnsan mühendisliği, insani yönetme sanatı ve insan kalitesini arttırmaya yönelik tüm çaba ve uygulamalardır. İnsan kalitesinin artırılması ise organizasyonel performansı yükseltmenin ve ayni zamanda organizasyon çalışanlarını ve müşterileri memnun etmenin temel yoludur. İnsan mühendisliği adını verdiğimiz yönetim yaklaşımında mükemmeliyete ulaşılabilmesi için gerekli unsurları ise kısaca şu şekilde özetleyebilir;
- Liderlik,
- Vizyon ve Misyon paylaşımı,
- Ödüllendirme,
- Grup çalışması,
- Etkili İletişim,
- Eğitimde Süreklilik,
- Kişiler Arasında Güven,
- Performans da Ölçme ve Değerlendirme
İnsan yönetimi amacına ulaşılması için tüm bu unsurlara önem verilmesi gereklidir. En başta, insana değer veren ve insanın önemli olduğuna inanan bir liderlik ve üst yönetimin organizasyonda var olması gerekiyor.
“Sanal Şantiye’de daha önce yazmış olduğum yazılarıma bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.”