Satışların her geçen ay azalması ve buna bağlı olarak fiyatların düşmesiyle inşaat sektöründe her gün yeni bir kriz kendisini gösteriyor. Müteahhitler tarafından önceden taahhüt edilen gerekliliklerin yerine getirilmemesi de sorunları büyütüyor. Bu kapsamda inşaat şirketleriyle arsa sahipleri arasında yapılan sözleşmelerin büyük bölümü de geçersiz oluyor. Yeniden bir sözleşme yapmak isteyen şirketlerin çok fazla sayıda olması da vatandaşların mağdur olmasını kaçınılmaz hale getiriyor. Bununla ilişkin devlet tarafından gerçekleştirilecek yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor.
Konuyla ilgili uzun zamandır problemlerin yığıldığı da gelen haberler arasında. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, durumun 6 aylık bir zaman dilimini kapsadığını belirtti. Uzunca bir süredir devam eden uyarlama davalarıyla karşılaştıklarının altını çizen Öngören, durumun artık içinden çıkılmaz bir hal aldığını da belirtiyor. Davalarının ana sebepleri ise arsa malikleriyle anlaşılan oranlarının yüzdelik değişimleri ve maliyetlerin tahminlerin ötesine geçmesi. Yüzlerce davanın hali hazırda sürdüğünü belirten Öngören, başta Kadıköy ve Kartal gibi ilçeler olmak üzere her bölgedeki inşaat projesinde bu tip sıkıntıların bulunduğunu da ifade etti. Hem küçük hem de orta ölçekli inşaat şirketlerinin değişen bu durumları kaldırmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.
Uyarlama Davalarında Son Tarih 13 Ağustos
Uyarlama davalarına ilişkin taleplerin Yargıtay tarafından kabul edilmesini de değerlendiren Öngören, çok yüksek kur değişimlerinin de sorunlarını büyüttüğünü kaydetti. Bununla birlikte öngörülmeyen durumların olması halinde şirketlere yardımcı olunduğunu da söyledi. Buna göre 13 Ağustos 2018 yılında gerçekleşen artışla doların 7 TL bandına gelmesi de 13 Ağustos 2019 tarihine kadar açılacak uyarlama davaları için en büyük delil niteliğinde.