Serinin önceki yazısına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Tezgah arası fayansların montajını ustalarımız bitirip, derzini çekerler. Tezgah arası fayanslar aslında bir nevi duvar fayansıdır. Bunun yerine farklı uygulamalar da yapabilirsiniz.
İç kapı ve çelik kapı montajı bittikten sonra tüm kontroller yapılır ve boya işlemine başlanır. Önceki yazı dizimizde bahsedilmediyse tekrar etmekte fayda var. Tavan alçısı veya sıvası bittikten sonra tavanların boya işlemi bitirilir. Duvarlar en son boyanır ki herhangi bir iz, kir, darbe almasın, tadilata gerek duyulmasın.
Boyadan önce son kez alçı uygulamasını kontrol etmek isterseniz. Hava karardığında şantiyeye gidip elinize bir adet el feneri almanız yeterli olacaktır. El fenerini duvara yandan belli bir açıyla tuttuğunuzda tüm hatalar kendini belli eder.
Artık sona doğru yaklaşıldığından dolayı sıhhı tesisat ve elektrik işlerinin montajları da yapılır.
Şantiye içi tüm uygulamalar bittikten sonra belediyeye iskan ruhsatına başvurma vakti geldi.
Tabi tüm bu işlemlerde başta şantiye şefi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, yapı denetim firmaları baştan sona kadar projeden sorumludur.
İşiniz bittiyse yapı denetimden son hakkedişinizi talep edersiniz, ücretini yatırırsınız ve onlarda gerekli evrakları hazırlar ve belediyeye girişini yapar. Yine belediyedeki yapı kontrol birimi de sizden bazı evraklar isteyecektir.
Evrak kontrolünde herhangi bir eksiklik yok ise belediye ekipleri şantiyenizi projeye uygun olarak yapıp yapmadığınızı kontrol etmek için şantiyeye gelir. Eğer herhangi bir eksik yoksa iskan ruhsatını hazırlar. Tüm proje müellifleri, müteahhit, şantiye şefi, arsa sahibi, yapı denetim imzaya çağrılır. En son ise belediye başkanı imzalar ve sistemden YİBF ( yapıya ilişkin bilgi formu) kodu çıkartılır. Artık binanız resmiyette de bitmiştir.
Serimiz burada sona erdi. Sormak istediğiniz, eklemek istediğiniz veya düzeltmemizi istediğiniz bir yer var ise lütfen iletişime geçiniz.
İbrahim YILMAZ
İnşaat Mühendisi
Müteahhit