İnşaata Başlarken Yapılması Gerekenler serisinin önceki yazısına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Sıvacı ekip planlamalara göre değişiklik göstermek kaydıyla öncelikle wc/banyodan başlamıştı ve fayansçılara önden iş vermişti.
Şimdi tüm sıva altı tesisat bittikten sonra kara sıva yapılacak ise kalıpçıdan veya duvarcıdan kalma yabancı malzemeler kaldırılır/sökülür ve yüzeylerin temizliği yapılır. Kolon/perde gibi yüzeyler fazla düz olacağı için sıvada herhangi bir problem olmaması istenir. Böylelikle brüt beton astarı dediğimiz kimyasal sürülür ve yüzey pürüzlü hale getirilir. Yine o yüzeylere serpme sıva yapılabilinir.
Ardından sıvacı ekip iç ve dış cephede ano çalışmaları yapar ve sıvayı terazide tutmayı hedefler.
O anolara göre de kara sıvasını yapar. Köşe noktalarında ise mastarlarla köşeleme işlemi yaparak son halini almasını sağlar. Pencere altına mermerler koyulur. Ardından alüminyum doğramacılar sürgülü kapı/ pencere montajına başlarlar.
Eğer tavanlarınızda alçıpan spot süsleme var ise alçıpanı yaptırmanız gerekir ve elektrik ustanız da spot yerlerini belirlemelidir.
İsteğe göre değişmekle beraber kara sıvadan sonra hemen ince sıvaya geçebilirsiniz veya alçı sıva yapabilirsiniz.
Alçıya tavanlardan ve alçıpanlardan başlayabilirsiniz. Alçı sıvada da yine kara sıvada olduğu gibi ano uygulaması yapılır. Burada anoya ve teraziye çok dikkat edilmesi gerekir çünkü artık üzerine boyadan başka bir uygulama yapılmayacaktır ve yüzeyin dört dörtlük çıkması istenir.
Kara sıva üzerine kaba alçı yapıldıktan sonra üzerine saten alçı yapılır. Tabi tüm bu alçı işlemlerinin yapılması için aslında oda sıcaklığının sağlanması gerekir. Aşırı soğuk/sıcak havalarda yapılması tavsiye edilmez.
Bu esnada kapıcıların da sıvadan sonra ölçü alması gerekir.
Saten alçıdan sonra zımparalama yapılır ve isteğe göre plastik veya silikonlu boya yapılabilinir. Boyadan önce laminant vs. taban döşemeleri yapılır.
Laminant montajında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, şapın üzerinde herhangi bir pislik/toz vs. olmamasıdır. İyice süpürülüp silinmelidir. Ardından ustanın şiltesini koyduğundan emin olmanız gerekir. Boyadan sonra kalorifer petekleri montajı yapılır. Elektrik montajları tamamlanır.
Alçı işleminin sonuna doğru mobilyacılarınız yapı içinde yapacak oldukları işlerin ölçülerini alır ve malzemeyi hazırlar.
Hazırlanan malzemeler şantiyede montajına başlanır. Mutfak mobilyasında önce alt kısım yapılır ardından mermercinin tezgâhı koyması beklenir. İşin sağlamlığı açısından alt mobilyaların aralarında tezgâhın ayaklarının koyulması için boşluklar bırakılmalıdır. Ardından üst mobilyaların da montajı yapılır.
Mutfakta fayansçının son bir işi kalmıştır artık. Tezgah arası fayans.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
İbrahim YILMAZ
İnşaat Mühendisi
Müteahhit