İnşaata Başlarken Yapılması Gerekenler
Bir konut inşaatında neler yapılır, hangi aşamalardan geçilir bölüm bölüm bahsedeceğiz. Daha önce yayınladığımız aşağıdaki yazımızı gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Nitekim şu ana okuyacağınız içerik, aşağıdaki içeriğin devamı niteliğindedir.
Yapı ruhsatı hazırlanıp İdaresi tarafından onaylandıktan sonra çalışmalara daha da hız verilir ve artık projeyi sahada uygulama aşamasına geçilir.
Müteahhit, anlaştığı kalıpçı ekibiyle toplantı yapar. Anlaşmaya göre değişmekle beraber kalıpçı, demir işini ve betonun kalıba yerleşmesine, mastarlama işlemine kadar sorumlu olur.
Büyükşehir belediyesine kazı bedeli yatırılır, yetkili hafriyat şirketine de haber verilir ve temel kotuna kadar arazimiz kazılır. Kazım işlemi devamlı olarak kalıpçının kot kontrolü ile devam eder. Uygun kota gelinince kazım işlemi sona erer ve grobeton dökülür.
Demirci ve kalıpçılar koordineli olarak temel kalıbını çakar ve demirciler de projeyi aplike eder.
Demirciler, projeye uygun olarak donatıları yerleştirir. Alt ve üst donatıları, ilaveleri, var ise zımbalama donatılarını koyarlar. Ardından kolon ve perde filizleri yerleştirilir. Topraklama için elektrik ekibi devreye girer. Topraklaması çekilir. Bağlı olunan belediyeye haber verilir ve temel vizesi için izin istenir. Belediye kontrolünü yapar ve zemin vizesi harcı yatırılır.
Ardından bakanlık tarafından atanan yapı denetim kuruluşu temeli inceler, eksik var ise tamamlatır. Temel betonu dökülür. Numuneler alınır. Yine beton dökümü esnasında miksere dikkat etmeniz gerekir. Her an su katılabilir. Bunun önüne geçmek için beton santraline öncesinde istenilen slump değeri söylenebilir. Veya olağanüstü bir durumda şantiyedeki betonun slump değerinin artırılması gerekiyor ise santral ile görüşülüp katkı maddesi verilebilir. Eğer istenilenden çok daha katı beton gelmiş ise mikseri geri gönderebilirsiniz. Bir başka dikkat etmeniz gereken konu ise mikserin çıkış saati ile şantiyeye geliş saati. Bu süre 2 saati geçmemeli. Geçecek ise de priz geciktiriciler kullanabilirsiniz veya yine mikseri geri gönderebilirsiniz. Yine bu konu hakkında daha detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki yazımızı inceleyiniz.
Beton prizini aldıktan sonra sulanmaya başlar. Bu süreyi olabildiğince uzun tutmalısınız. Beton dayanımını 28 günde tamamlar.
Temel betonundan sonra akslar çakılır. Kolon kalıpları yerleştirilir, tabliye hazırlanır. Tabliye hazır olduktan sonra demirci uygun şekilde donatıları aplike eder. Projede herhangi bir galeri boşluğu var ise yeri ayarlanır ve güvenliği sağlanır. Yine elektrikçiler elektrik tesisatının alt yapısını döşer. Son kontroller yapılır ve yapı denetim kontrolünde beton dökülür.
Beton dökümünden önce genel olarak yapmanız gereken kontroller;
- Kalıp planı ile mimari projenin uyumu,
- Çıkmaların kontrolü,
- Statik projedeki kolonların sayısı, şekli ve donatı miktarı,
- Statik projedeki kirişlerin yerleşimi, etriye miktarları, etriye sıklaştırma bölge kontrolü, kiriş donatı miktarı ve kiriş ebatları,
- Kolon filizleri kenetlenme boyları,
- Yaz günü ise ve asmolen döşemeyse betondan kısa bir süre önce asmolenleri ıslatmakta fayda vardır. Böylece betonun suyu direkt olarak asmolene gitmez ve su kaybı yaşanıp beton çatlamaz.
Kısaca statik ve mimari projeye tam olarak uygun olmak zorunda.
Diğer kat planları da yukarda bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek imalatı yapılır ve betonu dökülür.
Tüm bunlar yapılırken iş sağlığı ve güvenliğine de dikkat etmek zorundasınız. Yapı işlerinde İSG için de ayrıca bir yazımız olacak.
Bu yazı dizimizin ilkinin sonuna geldik. Bir sonrakinde kaldığımız yerden devam edeceğiz.
İyi çalışmalar,
İbrahim YILMAZ
İnşaat Mühendisi
Müteahhit
C Sınıfı İSG Uzmanı