Günümüzde teknolojinin kelimenin tam anlamıyla hayatın her alanında devrimlere yol açtığı apaçık ortada. İnşaat sektörü de gün geçtikçe bu teknolojik gelişmelerden nasibini alıyor.
İnşaat alanında teknoloji, inovatif yeni inşa yöntemlerinin gelişmesi sonucu etkinliğini gösterir. Bu teknolojik gelişmelerin yaratacağı sonuçlar tam olarak bilinmesede bu sonuçlara neden olan teknolojik gelişmeler inşaatın geleceği hakkında bize farklı bakış açıları kazandırabilir. Gelin birlikte sizin için derlediğimiz 10 harika teknolojiye göz atalım.
1. Kendinden İyileşen Beton
Her yıl yolların, binaların, tünellerin ve köprülerin bakımı, onarımı ve restorasyonu için milyonlarca lira yatırım yapılmaktadır. Bunun en büyük sebebi betonda oluşan çatlakların meydana getirdiği sorunları engellemektir. Kendi kendine iyileşen beton yapıların ömürlerini ciddi şekilde uzatabilir. Hem zaman hem de finansal olarak büyük oranda fayda sağlayacağı düşünülüyor. Bu teknolojik harika su çatlağa girdiğinde etkisini gösterir. Suyla birlikte aktif duruma geçen bakteriler kalsit salgılayarak bu çatlağı iyileştirir.
2. Şeffaf Alüminyum
Şeffaf alüminyum, neredeyse çelik kadar güçlü, kurşun geçirmez, yeni bir madde halidir. Bu gücüne rağmen, dört kat daha zayıf olan ve kolayca kırılan cam gibi görünüyor. Şeffaf alüminyum, inşaat endüstrisine yeni giren ve binalara fütüristik bir his veren yeni ve ve şeffaf bir malzemedir. Bu yeni malzeme, alüminyum oksinitridden (AION) yapılmış ve lazer teknolojisi kullanılarak geliştirilmiş bir teknoloji ürünüdür.
3. Aerojel Yalıtımı
Bazı yerlerde “donmuş duman” olarak da bilinen Aerojel yarı saydam bir maddedir. Jelden sıvının uzaklaştırılmasıyla üretilir, sıvı uzaklaştırıldığında geriye %90’ı hava olan silika yapısı kalır. Neredeyse ağırlıksız olmasına rağmen aerojel şeklini korur ve tabakalar oluşturmak için kullanılmaya uygun durumda kalır. Bunun yanı sıra Aerojelin şuan kullanılan köpük veya cam elyaf gibi malzemelerin neredeyse 4 katı daha iyi olan yalıtım özellikleri sebebiyle inşaat sektörünün geleceği için hayli önemli bir malzeme olduğunu söyleyebiliriz.
4. Robotik Karınca Sürüsü İnşaatı
https://youtu.be/pxLfzWDs3HA
Harvard’da araştırmacılar tarafından geliştirilen robotlar koordineli bir şekilde çalışarak yapılar inşa ediyor. Karıncaların çalışma şekli örnek alınarak geliştirilen robotlar “sürü” halinde çalışarak istenilen yapıları ortaya çıkarıyor. Birbirleri ile sensörler yardımıyla iletişim kurabilen robotlar insan gücüne olan ihtiyacı en aza indiren yetenekleriyle gelecekte farklı durumlarda kullanılmaya aday gibi görünüyorlar.
5. 3D Baskı Evler
3D baskı evler şuan günümüzde yapılmış örnekleri olsa bile halen yaygın olarak kullanılan bir inşaat yontemi değil. 3D evlerin yapımı evin parçalarını 3D yazıcılarda üretme ve sonra yerinde birleştirme olarak tanımlanabilir. San Fransisco’da Apis Cor isimli bir şirket beton duvarları olan bir evi 3D yazıcı ile normalden daha hızlı basabildiklerini ispatladı. Küçük bir vince benzeyen “3D yazıcı” beton karışımının içeriğini ayarlıyor ve basıyor. Bu yöntem tsunamiler, kasırgalar ve depremler gibi fiziksel felaketlerden veya yoksulluktan etkilenen yapıların hızlı tamiri için kullanışlı bir çözüm olabilir.
6. Akıllı Yollar
Taşımacılığın geleceği olarak görülen Akıllı Yollar, şürüş deneyimini daha güvenli ve doğayla barışık hale getirmeyi amaçlıyor. Bu amaçlar Akıllı Yollarda sensörler ve IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojileri kullanılıyor. Sürücülere trafik bilgileri (örneğin trafik sıkışıklığı ve park imkanı) ve hava koşulları hakkında gerçek zamanlı bilgi verirler. Bu yenilikçi teknoloji aynı zamanda hareket halindeyken elektrikli araçların ve hatta sokak lambalarının dahi sarj edilmesi için enerji üretebiliyor.
7. Modüler Bambu Şehirleri
https://youtu.be/myKhQAPi9_0
Mühendisler olarak doğayla sürekli savaş halindeyiz fakat bu durum her zaman böyle değil. Bambu şehirleri bambuların birbirine eklenmesiyle elde edilen modüler bambu yapılarından oluşan şehirlerdir. Sürdürülebilir, çelikten daha güçlü ve betondan daha dayanıklı yenilenebilir bir kaynak. Sakinlerinin sayısı arttıkça daha da büyüyüp gelişecek olan modüler bambu şehirleri aynı zamanda yüksek esnekliklerinden dolayı olası depremlere karşı dayanıklıdırlar.
8. Akıllı Tuğlalar Teknolojisi
Akıllı Tuğlalar aslında Lego mantığıyla kullanılan tuğlalardır. Strength Kite Bricks tarafından geliştirilen yüksek mukavemetli betonlardan üretilen tuğlalar bir çok açıdan kullanışlıdır. Termal enerji kontrolü ve inşaat maliyetlerinin ciddi oranda azalmasını sağlar. Modüler olarak kullanılmak üzere tasarlandıkları için bağlaması kolaydır ve yalıtım, elektrik ve tesisat için gerekli alan mevcuttur.
9. Dikey Şehirler
Dikey şehirler günümüzde sürekli sayıları artan gökdelenlerin hayatımıza soktuğu bir kavram. Dünya üzerinde yaşayan insan nüfusu artarken bir yandan bu nüfus şehir merkezlerinde toplu şekilde yaşama eğiliminde. Bu soruna bulunan çözümlerden biri olan dikey şehirler gelecekte daha çok karşımıza çıkacak gibi görünüyor.
10. Dikey Ormanlar
Dikey Ormanlar hava kirliliği ile mücadele amacıyla tasarlanmış yüksek katlı binalardır. Havadaki kiri emerek filtreleyip daha temiz hale getirerek kirlilikle mücadele etmeyi amaçlayan bu binalarda 1000’den fazla ağaç ve 2500’den fazla çalı bulunması düşünülüyor. Dünyamızı korumak istiyorsak Dikey Ormanlar gibi çözümleri gelecekte kullanmamız kaçınılmaz gibi görünüyor.
Yazımızda bahsettiğimiz teknolojiler dışında sizinde bizimle paylaşmak istediğiniz inşaat teknolojileri varsa lütfen yorumlarda bizimle paylaşın !
Kaynak: