Ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe gün geçtikçe istihdam edilen eleman sayısı artmaktadır. Bu durum da sektörde istihdam edilen personeller arasındaki rekabet faktörünü ortaya çıkarmaktadır. Rekabet faktörünün yanı sıra sektörde dünya çapında değişimlerin ve gelişmelerin olması bu yeniliklerin takibi için başta dünya üzerinde ortak olarak konuşulan İngilizce olmak üzere iş potansiyeline göre de başka lokal dillerin bilinmesi gerekli hale gelmiştir. Özellikle de müteahhitlik firmalarımızın yurt dışında birçok ülkede ihale alması ve işveren olarak personellerini oraya yollaması mühendislere ve mimarlara farklı sahalarda çalışma olanağını vermektedir.
Rekabet faktörünü ele alırsak, günümüzde mühendis sayısının fazlalığından dolayı işveren (özellikle de büyük çaplı firmalar) bir teknik personeli onu başka bir teknik personelden ayıracak nitelikler bulundurmasını bekler. Bunların başında da işe alınacak adayın hangi yabancı diller bildiği gelmektedir. Bunlar hangi dillerdir bir bakalım.
Yurtdışı inşaat ihalelerinde dil kullanım oranları
% 75′inde İngilizce, toplamda oranı % 44.4
% 41′inde Arapça, toplamda oranı % 24.2
% 40′ında Rusça, toplamda oranı % 23.7
% 3′ünde Fransızca, toplamda oranı % 1.8
tahminen % 10′unda diğer yanabcı diller, toplamda oranı % 5.9 (Çince, Azerice, Sırpça, Arnavutça, Hırvatça, Ukrayna dili, Almanca, Romence, Farsça-Dari, Özbekçe, Türkmence v.b)
Yukarıdaki istatistiklerden de görüldüğü gibi yurt dışı inşaat işlerinde yabancı diller olarak İngilizce neredeyse olmazsa olmaz gibidir. Özellikle Türkiye’de şirket merkezlerinde çalışanlar açısından. İkinci yabancı dil olarak ise İngilizceyi Arapça veya Rusça takip ediyor.
Arapça konuşulan ülkelerde inşaat ihalelerinin büyük çoğunluğunda geçerli yabancı dil İngilizce olmaktadır. İkinci dil ise Arapça. Orta Doğu ülkelerinde Arapça bilmek de önemli tercih nedenidir.
Bağımsız Devletler Topluluğundaki(BDT) uluslararası ve kredili ihalelerde dil İngilizce ve Rusça olmaktadır. Yurt dışında BDT ülkelerinde çalışırken Rusça bilmek neredeyse şarttır. Arap ülkelerinde Arapça bilmek de öyle sayılır ki BDT’de Rusça bilmek kadar olmasa da.(Rusların dil konusunda aşırı milliyetçiliği dolayısıyla yabancı dil bilenlerin sayısının az olmasından ötürü Rusça bilmek orada uzun süre kalıp çalışmak için şart hale gelmiştir.)
Fransızca ise Kuzey Batı Afrika’da yani Cezayir ve Fas’ta, bazı Afrika ülkelerindeki ihalelerde kullanılmaktadır.
Asya ve Pasifik bölgesindeki ihalelerde İngilizce yanında lokal diller de kullanılmaktadır.
Kaynak: bpakman.wordpress.com