İnşaat sektöründe yaşanan kalifiye eleman sıkıntısı her gün daha da büyüyor. Konu hakkında konuşan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, inşaat işçilerinin aylık maliyetinin 70 bin liraya ulaştığını kaydetti.
Deprem felaketi sonrası bölgede başlayan konut inşaatlarının bu durumu tetiklemesiyle beraber personel bulma sorunu yaşanmaya başlandı. Olgun, “Sıvacı, boyacı, kalıp ustasının günlük yevmiyesi 2 bin TL’yi buldu. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile karaborsaya düştü. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarından daha yüksek seviyede” dedi.
Talebin yüksek olmasına karşın kalifiye elemanın bulunmaması sektörde bazı farklı sıkıntılara da sebebiyet vermeye başlayacak gibi duruyor. İşverenlerin maliyetini olumsuz etkileyen bu durum, projelerin de zamanında tamamlanamamasına yol açacak gibi görünüyor. Ayrıca gençlerin de sektöre ilgi göstermemesi, gelecekte bu sıkıntının devam edebileceği gibi daha da kötüye gidebileceğinin sinyalini veriyor.
Gençler Sektörü Tercih Etmiyor
İnşaat sektöründe meydana gelen maliyet artışı ve iş gücü azalmasına dair konuşan Olgun, gençlerin bu mesleğe yönelmediğine de değindi. Olgun konuşmasına “İzmir’in en çok konut üreten ilçelerinden Torbalı’da da, inşaat sektöründe çalışacak eleman problemi baş göstermeye başladı. Kalıp, sıva, demir gibi beceri gerektiren mesleklerde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Halihazırda bulunan işçilerin çoğu da deprem bölgesindeki inşaatlara kaydı. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile karaborsaya düştü. Yerlerine yeni bir iş gücü gelmedi, açık pozisyonlar ise büyüdü. Gençlerimize inşaat denildiğinde, korku dolu gözlerle bakıyorlar. 18 ile 25 yaştaki nesil bu sektörü tercih etmiyor” şeklinde devam etti.
Beyaz Yakalı Maaşlarını Geçti
TÜİK verilerine değinen Olgun, sadece işçi maaşlarının değil malzeme fiyatlarının da arttığını dikkat çekti. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, bu durumu “TÜİK verilerine göre, inşaat sektörü malzeme endeksi yıllık bazda yüzde 52, işçilik endeksi yüzde 113,47 artış gösterdi. Malzeme giderleri gibi işçi maaşları da yükselmeye devam ediyor. İşçilerin aylık maaşları ortalama 50 bin lirayı aşıyor. Günlük olarak bin 500 ile 2 bin lira arasında değişen ücretler, mesailerle birlikte aylık 60-70 bin lirayı buluyor. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarından daha yüksek seviyede” sözleriyle dile getirdi.
Olgun, konuşmasının devamında yaşanan kalifiye eleman sıkıntısının sebep olduğu durumlara vurgu yaptı. Projelerin zamanında teslim edilememesine ek olarak maliyet kaygısı sebebiyle kalite standartlarının da karşılanmasında zorluklar yaşanabileceğini belirtti. Olgun, “Torbalı’da konut satışlarında 2020 yılından beri bir düşüş yaşanıyor. 2020 yılında 6 bin 890, 2023 yılında ise 5 bin 390 konut satışı gerçekleşti. Yüzde 21,77 oranında bir azalma var. Müteahhitler inşaatlarda çalışacak eleman bulamıyor. 20 kişinin yaptığı işi 10 kişi yapmaya çalışıyor. İnşaatlar zamanında yetişemiyor. Bu durum hem müteahhitlerimize hem de vatandaşlarımıza büyük sıkıntılar doğuruyor” sözleriyle konuşmasını bitirdi.