Türkiye İMSAD’ın röporuna göre inşaat sektörü yılın ilk çeyreğinde yüzde 3.5 küçüldü
Türkiye İMSAD’ın raporuna göre, inşaat sektöründe 2014 yılında başlayan küçülme 2015 yılının ilk çeyreğinde de sürdü ve sektör ilk çeyrekte yüzde 34.5 küçüldü. Sektörün ihracatı ise ilk dört aydı yüzde 15.7 geriledi.
Türkiye İnşaat Malzamesi Sanayicileri Derneği’nce hazırlanan haziran ayı Sektör Ekonomi Raporu açıklandı. Rapora göre inşaat sektörü 2014 yılında yüzde 2.2 büyüme göstermesine karşın 2013’e göre önemli ölçüde yavaşladı ve 2015’in ilk çeyreğinde sektör yüzde 3.5 küçüldü. 2014 yılında inşaat sektöründe büyüme hızı çeyrek dönemler itibariyle gerilemeye başlamış ve son çeyrekte yüzde 2 küçülme yaşanmıştı. İnşaat sektöründeki küçülme 2015 yılının ilk çeyrek döneminde artarak sürdü. Sektörünün performansı son iki çeyrektir ekonomik büyümenin altında kaldı. 2015 yılının ilk çeyrek döneminde gayrimenkul ve iş faaliyetleri sektörü ise yüzde 4.1 oranında büyüme gösterdi.
Özel sektör inşaat harcamaları ilk çeyrekte yüzde 1.4 küçüldü
Özel sektör inşaat harcamaları 2015 yılı ilk çeyreğinde yüzde 1.4, kamu inşaat harcamaları ise yüzde 9.2 küçüldü. Geçen yılın ilk yarısından bu yana alınan inşaat işlerinde yaşanan sınırlı ve kademeli toparlanma, mart ve nisan aylarındaki duraklama ardından mayıs ayında yeniden sınırlı ölçüde artmıştı. Haziran ayında ise alınan yeni inşaat işlerinde artış 2.2 puan ile göreceli olarak hızlandı. Alınan yeni inşaat işleri seviyesi hazirandaki artışla geçen yılın aynı ayına göre de 3.8 puan daha yukarıda gerçekleşti.
Konut satışları mayıs ayında yüzde 19.4 arttı
Mayıs ayında konut satışları artışı sürmüş ve yüzde 19.4 artarak 107 bin 888 olarak gerçekleşmiştir. Yeni yılda konut satışları yüksek artışını sürdürmekte. Ancak yeni konut satışlarında bu artışın bir bölümü geçen yıllarda yapılan satışların fiili tapu işlemlerinin bu yıl gerçekleştirilmesinden de kaynaklanmakta. Yılın ilk beş ayında konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.4 artarak 524 bin 423 adede ulaştı. Mayıs ayı satışları mart ve nisan ayı satışlarının ise altında kaldı. Konut satışları beklentilerin üzerinde gerçekleşmeye devam etmekle birlikte artış hızında yavaşlama beklenmekte.
Yapı ruhsatları ilk çeyrekte yüzde 44.5 azaldı
2015 yılının ilk çeyrek döneminde ise alınan toplam yapı ruhsatları metrekare olarak geçen yılın ilk çeyrek dönemine göre yüzde 44.5 azalarak 37.05 milyon m2’ye geriledi. Alınan konut yapı ruhsatları ise yine bir önceki yılın ilk çeyrek dönemine göre metrekare bazında yüzde 43.2 azalarak 26.86 milyon m2’ye indi. Alınan yapı ruhsatları içinde konut dışı bina ruhsatlarında da önemli bir gerileme yaşandı. Konut dışı binalar için alınan yapı ruhsatları da 2015 yılının ilk çeyrek döneminde yüzde 47.8 azalarak 10.19 milyon metrekareye düştü.
2015 yılının ilk üç ayında inşaat malzemeleri sanayi üretimi gerilemiş ve yüzde 6.7 düşüş yaşanmıştı. Nisan ayında ise inşaat malzemeleri sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 arttı. Böylece yılın ilk üç ayında görülen gerileme bitmiştir. Ancak yılın ilk dört ayında üretim geçen yılın ilk dört ayına göre yüzde 4.8 düştü.
Ekonomide ve inşaat sektöründe kış aylarındaki durağanlık ve ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntılar ile inşaat malzemesi sanayi üretimi küçüldü. Ancak mart ayından itibaren mevsimsellik ile birlikte sanayi üretimindeki gerileme yavaşladı. Nisanda ise üretimde artışı başladı. Nisanda 15 alt sektörde üretim geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Yılın ilk dört ayında üretimi izlenen 26 alt sektörden 16’sında üretim geriledi. 7 alt sektörde gerileme yüzde 10’un üzerinde gerçekleşti.
Yıllık ihracat 20 milyar doların altında
İnşaat malzemesi ihracatında gerileme nisan ayında da sürdü. İlk üç ayda yüzde 15.3 gerileyen ihracat nisan ayında ise yüzde 16.4 düşmüş ve 1.60 milyar dolar olmuştur. Paritelerdeki gerilemeler ve pazarlardaki bozulmalar ihracatı olumsuz etkilemeye devam etmektedir İhracatta ilk dört ayda gerileme ise yüzde 15.7 olmuştur. 2015 yılının ilk dört ayında ihracat yüzde 15.7 gerilemiştir. Yıllık ihracatta da ilk dört ayda gerileme yaşanmıştır. Bu gerileme ile birlikte nisan ayında yıllık ihracat yüzde 5.8 düşerek 20 milyar dolar seviyesinin altına inmiş ve 19.98 milyar dolar olmuştur. Yıllık ihracattaki gerilemenin yavaşlayarak sürmesi beklenmektedir. İnşaat malzemeleri ithalatı ise mart ayındaki yüzde 3 artışın ardından nisan ayında yeniden yüzde 3.8 düştü. 2015 yılı nisan ayında ithalat 770 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk dört ayında yaşanan gerilemeye bağlı olarak nisan ayı itibariyle yıllık inşaat malzemesi ithalatı 9.17 milyar dolara geriledi.
kaynak:dünya