İnşaat sektöründe teknolojik açıdan fayda sağlayan BIM (Building Information Modelling), birçok ülkeden sonra Türkiye’de de “Yeni Bilgi Modellemesi” adı altında kullanılmaya başlıyor. İnşaat malzemeleri sektöründe yer alan birçok mimar, mühendis, yazılım uzmanı, teknik müşavir, danışman, inşaat malzemesi sanayisi temsilcileri ve akademisyenler İMSAD’ın öncülüğünde buluşarak Türkiye’de “buildingSMART” modelinin kurulması adına paylaşımda bulundular.
İnşaat sektörü, teknolojik anlamda diğer sektörlere göre bir adım geriden gelmektedir. Ancak BIM modeli ile bu dijital dönüşümün gerçekleşmesi bekleniyor. Endüstri 4.0 modeli ile birlikte gelecekteki inşaat sektörünün teknoloji ve çağa ayak uydurulması sağlanıyor.
Sektörde 3D Dönemi
Teknoloji sayesinde çağımızda tüm sektörler kendini sürekli geliştirmekte ve teknolojiyi sektöre entegre etmektedir. İnşaat sektöründe de bu anlamda tüm sektörler gibi teknolojiye uyum sağlamak ve teknolojiden yüksek oranda fayda sağlamak amacı ile adım atılıyor. İnşaat sektöründe çok uzun yıllardır hatta yüzyıllardır 2 boyutlu (2D) modelleme kullanılmaktadır. Artık 3 boyutlu(3D) modelleme kullanılmaya başlayacaktır. Buna istinaden 3 boyutlu sistem sayesinde inşaat bitimindeki sonuçlar görülebilecek.
İnşaat Sektöründe BIM Dönemi Başlıyor
BIM yani “Yeni Bilgi Modellemesi” nin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sektöre verimlilik, sürdürülebilirlik ve hız kazandırması bekleniyor. BIM’in inşaat sektöründeki tüm alanlara yayılabilmesi adına, İMSAD’ın öncülüğünde toplanan müteahhitler, akademisyenler, inşaat malzemesi sanayisi temsilcileri ve diğer temsilciler BIM için buildingSMART Türkiye temsilciliğinin kurulması adına beraber karar alındı. Bu anlamda hazırlıkların yapılmasına başlandı. Ayrıca temsilciliklerin resmi değer kazanması adına da başvurularda bulundular. Dijital kütüphanelerin oluşturulması, standartların belirlenmesi ve rehber doküman hazırlıkları gibi çalışmalar da yürütülmeye başlandı. BIM, BuildingSMART’ın öncelikli misyonunun paylaşılabilir altyapının kurumsal süreçlere uygulanması hususunda farkındalık yaratabilmek olduğunu dile getirdi. Dünyadaki öncülerinden olan Richard Petrie yaptığı konuşmada, BIM standartlarını belirleme aşamasında olduklarını ve tedarikçilerin de bu standartlar konusunda oldukça hassas olduğunu dile getirdi. Öncelikle küresel olarak belirlenen standartlar daha sonra ulusal özelliklere göre kabul ettiriliyor. Türkiye’de de bu anlamda gelişmelerin ve yeniliklerin hızla yayılması bekleniyor.