Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 2025 yılı Şubat ayına ilişkin “Hazır Beton Endeksi” raporunu yayımladı. İnşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklentileri gösteren endeks, sektörün potansiyelinden uzak bir seyir izlediğini ortaya koydu.
Faaliyet Endeksi En Düşük Seviyede
Ocak ayında ciddi şekilde düşüş gösteren Faaliyet Endeksi, şubat ayında yükselmiş görünse de tüm endeksler içinde en düşük seviyede kaldı. Beklenti Endeksi hariç tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre geriledi. En belirgin düşüş Faaliyet Endeksi’nde gerçekleşti.
THBB’nin açıklamasına göre, 2025 Şubat ayında endekslerin tamamı bir önceki aya göre yukarı yönlü hareket etti. Ancak bu artışlar inşaat sektörünü potansiyeline taşıyacak düzeyde değil. Özellikle Beklenti Endeksi, aralık ayından bu yana artış trendinde olsa da hâlâ sektörün potansiyelini harekete geçirecek seviyeye ulaşmadı.
Güven Endeksi Hâlâ Negatif Bölgede
Şubat ayında Güven Endeksi de yükselme gösterdi ancak pozitif bölgeye geçemedi. Beklenti hariç tüm endekslerin negatif bölgede kaldığı raporda açıkça vurgulandı. Yıllık bazda ise yalnızca Beklenti Endeksi artış gösterdi, diğer tüm endekslerde düşüş gözlendi.
Hazır Beton Endeksi ve Güven Endeksi’nin de Faaliyet Endeksi ile benzer oranda gerileme kaydetmesi, sektörün yılın ilk iki ayında geçen yıla kıyasla daha düşük bir performans gösterdiğine işaret ediyor.
THBB Başkanı’ndan Ekonomik Değerlendirme
THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Şubat ayında tüm endeksler yukarı yönlü hareket etmiştir. Ocak ayında oldukça gerileyen Faaliyet Endeksi şubat ayında yükselmiş görünse de tüm endeksler içinde en düşük seviyedeki endekstir. Beklenti hariç diğer endeksler eşik değerin altında kalmıştır. Geçen yılın aynı ayına göre Beklenti Endeksi hariç tüm endeksler azalmış, en çok düşüş ise Faaliyet Endeksi’nde görülmüştür.” dedi.
“Faiz Politikasında Risk Oluşursa Yatırım Konuta Kaymalı”
THBB Başkanı Işık, ekonomideki gelişmelere ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. 2025 yılında döviz kurunun daha öngörülebilir bir patikada ilerlediğini belirten Işık, Merkez Bankası’nın yeterli döviz stokuna sahip olduğunu ve dövize yönelimi gerektirecek bir durumun olmadığını ifade etti.
Ancak faiz oranlarının enflasyonun altına inmesi durumunda, vatandaşın yeniden dövize yönelme riskinin ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Işık, bu durumda inşaat sektörünün güvenli bir liman olabileceğini söyledi:
“Nasıl ki son dönemde konuta bir yöneliş varsa, insanlar konutu bir yatırım aracı olarak görüyorlarsa, dolara yatırımın alternatifi konut olmaya devam etmelidir. Ekonomi yönetimi, konut ve inşaat sektörünü ‘alternatif yatırım aracı’ olarak politikalarına dâhil ederse, bundan yalnızca inşaat sektörü değil tüm ülke ekonomisi kazançlı çıkacaktır.”
Işık’a göre, dolara yönelmesi muhtemel likiditenin konut piyasasına aktarılması, hem döviz kurunu dengeleyebilir hem de ekonomik hareketliliği artırabilir.
Sanal Şantiye sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.