13 Buna göre 2019 yılı beklentileri de oluşurken sürdürülebilir bir büyüme için yapılması gerekenlerde öneriler olarak yer aldı. Her ne kadar genel güven endeksi sektör bazında “kötümser” olsa da, 2019 yılının ilk çeyreğinde %12 oranında bir artış olduğu da saptandı. Böylelikle 65,9 puana kadar çıkan güven endeksiyle birlikte inşaat projelerinin devamlılığı konusunda da önemli bilgiler verildi. Buna göre bankaların konut kredilerinin kullanım durumları azaldı. Bunun yerine senetle gerçekleştirilen satışlar yükselme eğiliminde. Konutların fiyatlarındaki artış durumları da yatırım olarak değerlendirilmesini önemli oranda azaltmış gibi görülüyor.
İnşaat Sektörü İçin Büyüme Önerileri Nelerdir?
GYODER bünyesinde oluşturulan inşaat ve gayrimenkul raporunda sürdürülebilir bir büyümenin oluşturulması ve devam ettirilmesinde olmazsa olmaz hususlar değerlendirilmektedir. Bunların başında Emlak Bankası gelirken sektörün ihtiyaçlarına uygun olarak kullanılması büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle düşük gelire sahip kişiler için uzun vadeli ve düşük faizli kredilerin sağlanmasında Emlak Bankası kullanılmalıdır.
Analiz-Veri Merkezi
İnşaat sektörünün çok daha güvenli bir şekilde büyüyebilmesi için ihtiyaç duyulan bir diğer husus ise analiz-veri merkezi kurulmasıdır. Tüm sektörün sayısal verilerin bulundurulacağı, analiz edileceği ve raporlamaların bölgeler bazlı yapılabileceği bir veri merkezi sayesinde büyümeler sürdürülebilir hale gelebilecektir. Buna bağlı olarak daha şeffaf bir yapının oluşturulması, akademik çevrelerle birlikte meslek örgütlerinin de katılacağı bir yapının ortaya çıkarılması öneriler arasında yer almaktadır.
Yasal Mevzuat Düzenlemeleri
Altyapı ve ürün çeşitliliği konularında mevzuat düzenlenmelerinin sorunsuz bir şekilde yapılması da sürdürülebilir bir büyümenin ortaya çıkmasında gerekmektedir. Ayrıca değer artışlarıyla birlikte emlak vergilerinin de günün şartlarına uygun olarak, bir kez daha düzenlenmesi talebi edilen unsurlar arasındaki yerini almıştır.
Kentsel dönüşüm eksenli yapılan konut inşaatlarında vergi indirimi talebiyle birlikte yabancıya yapılan konut satışlarının ise ihracat olarak kabul edilmesi de çalışmalar sonucunda ortaya çıkan önerilerdendir. Türkiye ekonomisi açısından son derece büyük ehemmiyete sahip olan inşaat ve gayrimenkul sektörünün bu öneriler çerçevesinde çok daha düzenli ve sistemli bir şekilde büyüyebileceği de su götürmez bir gerçektir. İlerleyen günlerde gelişmelerin nasıl olacağı ise şimdiden büyük merak konusu.