2018 yılını kötü bir gidişatla kapatan inşaat sektörü, 2019 yılının ilk iki ayındaki verileri ortaya çıktı. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından oluşturulan raporda ilk iki ayın beklentileri karşılamadığı görülüyor. Özellikle döviz etkisiyle yara alan sektörde kötü gidişatın devam ettiği de ortaya çıktı. Ocak ayında ipotekli konut satışlarının %77,2 azaldığının vurgulandığı raporda malzeme üretimleri ve inşaat malzemeleri piyasası da değerlendiriliyor.
İnşaat Malzeme Üretimleri Düşüşte
Türkiye İMSAD verilerinde inşaat malzemeleri sanayi üretiminde gerileme belirleyici oranda etkili. 2017 yılında %6,4 büyüyen inşaat özelindeki sanayi üretiminde 2018 yılında ise %2 daralma söz konusuydu. Bununla birlikte 2019 yılının iki ayında da gerilemenin devam ettiği gelen bilgiler arasında. Sebep olarak ise iç piyasa koşullarındaki talep gösteriliyor.
2018 yılında üretimi en fazla artan inşaat malzemeleri, kireç ve alçı olurken seramik kaplama malzemelerinde de %1,6’lık bir artıştan bahsedilebilir. Ancak bunun haricinde 23 alt sektörün tam 15 tanesinde üretimlerde gerilemenin sürdüğü sektör hakkında da ipuçları veriyor. Her ne kadar iyileştirmelerin olması beklense de ilerleyen günlerde sanayi ürün üretimlerinde durumun değişmeyeceği de şimdiden dillendiriliyor. Üretim gerilemesinde aşı %19,1 ile düz cam çekerken metal kapı ve pencere üretimlerinde de ciddi oranlarda düşüş var.
Ruhsat Alımlarında Azalma
2018 yılında durumları ortaya koyan raporda toplam alınan yapı ruhsatların gerilemesi de söz konusu. Metrekare bazında 143,8 milyon metrekareye kadar bir düşüş gözlemlendi. Bir önceki sene 281,7 milyon metrekare olurken %49 azalmanın olması da durumu özetliyor. Konutlar özelinde yapı ruhsatların sayısı da 1,37 milyonda daireden 640 bin daireye kadar inmiş durumda.
İş Siparişlerin Son Yılların En Kötüsü
İnşaat sektörünün ilerleyen günlerde yapacağı iş durumuyla ilgili de raporda çeşitli veriler yer alıyor. Buna göre 2018 yılına kıyasla 2019 yılında %7,1 oranında bir artış bulunuyor. Hali hazırda 2018 yılındaki seviyenin 2010 sonrasındaki en düşük seviye olduğu da ifade ediliyor. Aralık ayında başlanılan teşviklerin var olmasına karşın şu an için konut satışlarında %24.8’lik bir gerileme bulunuyor. Ocak 2019 için geçerli olan bu verinin ilerleyen günlerde neler getireceği de büyük merak konusu olmayı sürdürüyor.