Merhabalar, ben de bir inşaat mühendisliği öğrencisi olarak sizlere bu yazıda inşaat mühendisliğini neden seçmeliyim ya da bu mesleğin iyi ve kötü yanları nedir tarzındaki sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.
Öncelikle inşaat mühendisliği; insanların en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacını karşılayan bir bölümdür. Yani insanlık var olduğu sürece bu mesleğin sonu yoktur. Bu mesleği seçtiğimizde bizleri birçok güzel tarafı ve tabii ki de bununla birlikte istenmeyen tarafları da bekliyor. Güzel yönlerinden biri dünyanın dört bir yanında çalışma fırsatı bulup harika bir kariyere sahip olabilirsiniz. Çünkü günümüzde Türk müteahhitler yurt dışında oldukça etkin bir durumda. Özellikle de gezmeyi, farklı yerler görmeyi seven birisiyseniz bu meslek tam da aradığınız bir meslek olabilir.
Bir diğer güzel tarafı hatta en güzel tarafını ise gelin hep birlikte Gazi Üniversitesi Doç. Dr. Nihat EROĞLU‘ dan dinleyelim : ” Bizim mesleğimizin en güzel tarafı hiç şüphesiz ‘bir eser ortaya çıkartmaktır ‘. Bugün Mimar Sinan yaşasaydı herhalde İstanbul’da ve Anadolu‘da gezerken bütün bunlar benim eserim diye kendini yere göğe sığdıramazdı. Yaşarken öyle mi yapmıştı bilmiyorum ama biz bugün inşaat mühendisleri olarak bir yapıyı projelendirdiğimiz zaman ve bu yapının şantiyesinde bulunup, çalışıp, o binayı görünür hale getirip kullanıma sunduğumuz zaman burayı ben yaptım; yollar ve köprülerden geçerken ben şu tarihte buradaydım gibi cümleleri kurup ürettiğiniz şeyi insanların kullandığını görmek ve o üretimin bir parçası olmak aynı zamanda da mesleğimizin icabı da olarak o üretimin yöneticisi olmak çok büyük bir haz bizim için.”
Diğer güzel yanlarını ise şöyle özetleyebiliriz:
· Bir proje sürecinde ister sahada ister büroda çalışma fırsatı bulabilirsiniz.
· İnsanları, zamanı, parayı yönetebilme becerisi kazanabilirsiniz
· Çok çeşitli alanlarda görev yapan kişilerle tanışma fırsatı bulabilirsiniz.
· Planlama, takım çalışması, tasarım ve uygulama konularında beceri kazanabilirsiniz.
· İnsan hayatını etkileyen ana yol, su kanalları, baraj, köprü gibi her tür amaçla kullanılan yapıların tasarımından yapımına kadar her aşamada rol alma imkanı bulabilirsiniz.
İstenmeyen yanları ise kısaca şöyledir:
· Türkiye’ deki inşaat mühendisi sayısı fazla olduğundan dolayı kendinizi geliştirmemişseniz iş bulma olasılığı biraz düşüktür.
· Çalışma saatleri biraz fazladır. Gece beton dökülür ve başında durmanız gerektiğinden dolayı gece 3-4 e kadar şantiye de kalabilirsiniz. Ama bu durum özel bir şirkette çalışırsanız geçerlidir. Devlette böyle bir durumun olacağını pek zannetmiyorum.
· İşçi ve ustalarla uğraşmak bazen dünyanın en zor işlerinden birisi olabiliyor. Çünkü birçok işçi için en iyi yol en kolay yoldur.
· Gerektiğinde dağ başında, tozda, çamurda, yağmurda, sıcakta, soğukta yoğun tempoda çalışabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi her meslekte olduğu gibi inşaat mühendisliğinin de iyi ve kötü yanları var. Ama mesleğinizi severek yaptığınız sürece bunların hiçbir önemi yok. Bu mesleği seçmek isteyen arkadaşlarıma da başarılar dilerim. Hoşçakalın!