Mühendislik bölümleri arasında taban puanları bakımından üst sıralarda bulunan inşaat mühendisliği bölümü, öğrenciler tarafından itibar görmesine rağmen üniversitelerin taban puanlarında son yıllarda düşüş yaşanıyor.
Bu durum öğrenci kalitesinde bir düşüş yaşandığını akıllara getiriyor. Gelecek yıllarda bu düşüş devam ederse, yeni mezunların inşaat sektöründe kalite düşüklüğü yaşatabileceği öngörülüyor.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TABAN PUANLARI VE BAŞARI SIRALAMALARI
Aklınıza o senenin üniversite sınavının zorluk derecesine göre puanlarda oynama olacağı gelebilir. Bu yüzden de tercih yaparken başarı sırası dikkate alınır. Başarı sıralamasında da kayda değer bir düşüş yaşanıyor. Şimdi sizlerle Türkiye’nin inşaat mühendisliği bölümü için başarı sıralamasına göre en iyi 10 üniversitesinin rakamlarını inceleyelim…
Ele aldığımız 10 üniversitenin 2014-2017 yılları arasındaki 4 yıllık verileri karşımızda. Rakamları incelediğimizde istisnasız her üniversitenin başarı sıralamasında her yıl düşüş yaşandığını görebiliyoruz. Bu tabloda yer alan 10 üniversitenin dışındaki tüm üniversitelerde de durum aynı.
En iyi sıralamayla öğrenci kabul eden Boğaziçi üniversitesi, yıllar arasında sadece 5 kişilik kontenjan farkı olmasına rağmen 2014 yılında 3590. öğrenciyle kapatırken 2017 yılında 7160. öğrenciyi kabul etmiş. Başarı sıralamasında yaklaşık yüzde 100′ lük bir düşüş yaşanmış. Taban puanlarına baktığımızda 4 yıllık dönem için çok büyük bir değişim olmadığını düşünülebilir. Ancak unutulmamalıdır ki üniversite tercihlerinde esas olan başarı sıralamasıdır.
Burada tek tek her üniversitenin rakamlarını incelemeyeceğim. Tabloda her şey açıkça ortada zaten. Asıl önemli olan bu düşüşün nedeni nedir? Bu soru eğitime yön verenler tarafından irdelenmelidir. İngilizcede Medeniyet Mühendisliği olarak tabir edilen bu mesleğe gereken önem verilmeli ve bu doğrultuda öğrenci alımı yapılmalıdır.
NE YAPILABLİR?
Her yıl bir öncekine göre daha fazla mezun veren inşaat mühendisliği bölümü kontenjanları gerekli hesaplamalar yapılarak belirlenmelidir. Şu anda birçok iş bulamayan yeni mezunun bulunduğu sektörde ileride daha büyük sıkıntılar yaşanabilir. Çok fazla yığılma olmadan kontenjanlar düşürülüp daha nitelikli öğrenci alımı sağlanabilir. Bu şekilde yeni mezunlar, hem sektörün ihtiyacını karşılayabilir hem de iş bulmada çok fazla sıkıntı çekmemiş olurlar.