Bu yazının büyük bir bölümü https://www.brighthubengineering.com dan Türkçe’ye çevrilmiştir.
Her ne kadar ülkemizde inşaat sektörü gün geçtikçe daha da kötüye giden bir durumda olsa da dünya genelinde hala popülerliğini koruyor. Bu yazımızda inşaat mühendisliğini seçmeyi düşünen arkadaşlarımız için “İnşaat Mühendisliğini Seçmeleri İçin En İyi 6 Neden” den bahsetmek istedik. Umarız inşaat mühendisliği en kısa süre içerisinde ülkemizde hakettiği gerçek değerini yeniden bulur.
İnşaat mühendisliği günümüzde yaşadığımız dünyanın neredeyse tamamını kapsıyor. Bugün bir yapı yapılacağı zaman hiç kuşkusuz inşaat mühendislerinden yardım alınıyor. İnşaat mühendisleri toplumun bir arada yaşaması konusunda “Medeniyet Mühendisleri” olarak öne çıkıyor.
Bir karayolunda rampayı kullandıysanız ve uçmadıysanız, bunu bir inşaat mühendisi tasarladı. Köprüde yürüdüyseniz, bir binada yaşıyorsanız, bir baraja bakıyorsanız, bir istinat duvarını incelediyseniz, bu yapıların hepsi bir inşaat mühendisi tarafından tasarlandı.
“Harika, ama bunlar sıkıcı işler!” Diyor olabilirsiniz.
Eğer bunların hiçbiri ilginizi çekmiyorsa, o zaman bazı özelliklerini size açıklamama izin verin. Belki böylece meslek hakkında fikirleriniz değişir ya da inşaat mühendisliği mesleği hakkında daha fazla bilginiz olmuş olur.
1- İnşaat Mühendisleri Muhteşem Yapılar Yapıyor
Yukarıda birkaç örneğe değindik, ama inşaat mühendisleri bunların yanında çok daha muhteşem işleri de yaparlar.
Örneğin, Dünya’nın en yüksek binası, 828 metre yükseklikte olan Burj Khalifa’dır. Bu binada gün batımını iki defa seyredebilirsiniz. Alt katlarında bir kez seyredin ve asansöre atlayın tepeden tekrar batıp batmadığını kontrol edebilirsiniz. :)
Fiziksel yapıların yanında inşaat mühendisleri, kağıt veya bilgisayar üzerinde tasarımdan anlaşmalara kadar bir çok alanda aynı şekilde faaliyetler gösterebilirler.
Toplumun yaşamını sürdürmesi için kalıcı yapılar inşa etmek birçok insan için çok tatmin edici bir duygudur.
2- İnşaat Mühendisliği Maaşı Hiç Fena Değil
İnşaat mühendisi olmak için bir lisans derecesine ihtiyacınız var. Daha sonra, yüksek lisans derecesi ve daha da önemlisi profesyonel mühendislik (PE) lisansınızı alarak değerinizi ve gelirinizi artırabilirsiniz.
İstatistiklere göre, bir inşaat mühendisi için ortalama yıllık ödeme 2016 yılında 83.540 dolardı. Ülkemizde bu değerler özel sektörde uygulanmıyor olsada TMMOB aylık minimum 4.500 TL olarak belirlenmiştir.
Bu miktarlar inşaat mühendisliğini diğer mühendislikler arasında ilk sıraya yerleştirir ve ABD’deki ulusal gelir ortalamasının (48.664 $) neredeyse iki katıdır.
3- İnşaat Mühendislerine İhtiyaç Var(Global Ölçekte)
Mühendislik ihtiyacı artışı, nüfus arttıkça artar. Her ne kadar ülkemizde talep fazlası binlerce mühendis olsa da global ölçekte hala mühendis ihtiyacı bulunmakta.
İnşaat mühendisliği mesleğinin kariyerinin, ulusal ortalamanın %11 daha üzerinde bir büyüme göstereceği tahmin ediliyor. Artan nüfus için yeni altyapılar tasarlanması ve eski yaşlanmış altyapıların yenilenmesi ve geliştirilmesi gerekecek.
İş güvenliği koşullarının sağlanması ve işlerin bu çerçevede yürütülmesi için de inşaat mühendislerine ihtiyaç duyulur.
Tamam, o kadar güzel şeyler var, ama neden inşaat mühendisliği?
4- İnşaat Mühendisliği Farklı Alanlara Yönelmek İçin İdeal
İnşaat mühendisleri kariyerlerinde ilerledikçe, genellikle başka alanlarla da ilgileniyorlar. Proje yönetim işlerini üstleniyor, genç ve yeni mühendislere yardımcı oluyor, yöneticilik, denetçilik, müdürlük, mal sahipliği, girişimcilik ve daha birçok alana yönelerek farklı deneyimler kazanabilirler.
Gördüğünüz gibi, inşaat mühendisliği sadece bir başlangıç olarak düşünülebilir. Bir tasarımcı olarak devam etmek, yönetici olmak, sahaya inmek, girişimci olmak ve daha birçok seçeneğe yönelebilirsiniz.
5- Sahada ve Kirli, veya Ofiste ve Temiz
İnşaat mühendisleri, istedikleri kadar dağınık veya temiz olabilirler. “Nasıl yani ?” mi diyorsunuz.
Eğer kirlenmek, sahaya inmek istemiyorsanız, tasarım mühendisi olun ve ofiste temiz bir yaşam sürün. Uzun mesai saatlerine ve ofis şartlarına hazır olun!
Ama yok, ben sahada çalışanlarla beraber işleri takip edip kirlenmek istiyorum diyorsanız sizin içinde bir kariyer seçeneği var. Şantiye mühendisi olarak sahaya çıkın, iş güvenliği ekipmanlarınızı giymeyi unutmayın!
6- İnşaat Mühendisliği Birçok Disiplini İçeriyor
Beş büyük inşaat mühendisliği disiplini vardır:
- Geoteknik Anabilim Dalı
- Mekanik Anabilim Dalı
- Hidrolik Anabilim Dalı
- Yapı Anabilim Dalı
- Ulaştırma Anabilim Dalı
Her disiplin toplumun sorunsuz şekilde bir arada yaşamasını sağlar.
Yukarıda ki listede de gördüğünüz gibi maddelerin her biri insanların hayatlarını düzgün bir biçimde yaşamaları için son derece önemli. İnşaat mühendisliğini tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biriside budur. İnşaat mühendisliğinin İngilizce karşılığı olan “Medeniyet Mühendisliği (Civil Engineering)” kavramı da bu durumu çok iyi bir şekilde anlatıyor.
*Yazıyı okuyan siz değerli takipçilerimize tekrar belirtmek isteriz ki bu yazı yabancı bir içerikten derlenerek yazılmıştır. Ülkemizde yaşanan sektörel sorunlar ile çelişebilir.