”Mühendis, doğadaki güçleri insanoğlunun yararı için kullanan kişidir.” demişti hocam. Biz de bugün sizlerle mühendisliğin ana dallarından birisi olan inşaat mühendisliğini inceleyeceğiz.
İnşaat mühendisliği dünyada ilk yerleşik hayata geçildiği zamandan beri vardır. Çünkü temel ihtiyaçların başında barınma gelmektedir. Günümüzde insanlık gelişen teknoloji ve hızlı değişen dünyamızda bu mesleği daha da fazla göz önüne getirmiştir.
Peki bu meslek dalında uzmanlaşmaya karar verince bizi neler karşılayacak? 4 senelik mühendislik eğitimi kabaca bütün üniversitelerde aynıdır. İlk 1.5-2 sene temel mühendislik eğitimleri, kalan sürede ise alanında uzmanlaşmak için eğitim alırlar.
Tercih edecek kardeşlerimiz için derslerden bahsetmek gerekirse; Matematik, Fizik, Statik, Mukavemet, Yapı Statiği 1-2-3, Akışkanlar Mekaniği, Çelik Yapılar, Betonarme1-2 …..
Bu mesleği tercih edenler (çoğunlukla öyle olsa da) sadece konut alanında değil aynı zamanda köprü, yol, bina, baraj, fabrika, havalimanı, vb. yapıların hepsinde görev alabilirler.
Bir inşaat mühendisinde analitik düşünme, sayısal verimlilik, problem çözme yetileri gelişmiş olmalıdır. Çünkü meslek hayatında karşılaşılan her durumda pratik çözümler üretebilmeli, aynı zamanda içinde bulunduğu durumda çözüm odaklı düşünmeli yani iş bitiren olmalıdır.
Örnek vermek gerekirse; yükselen sıcak havayı yapıdan uzaklaştırmak içim (iklimi sıcak olan yerlerde) kubbelerin sivrilen uçlarına delik açılır ve doğal klima etkisi sağlanır. Bu çok pratik bir çözüm örneğidir ama altında bilimin engin evreni yatmaktadır.
Ülkemizde inşaat mühendisliği genelde özel sektördeki firmalarda çalışırlar yada kendi şirketlerini kurarak mühendislik hizmeti verirler ama KPSS kanalıyla devlet bünyesinde çalışmakta mümkündür.
Mezun Olduktan Sonra Hangi Uzmanlık Alanında Çalışmalıyım? (Şantiyeci, Projeci, Planlamacı)
Bu konu hemen hemen her mühendisin aklından geçer. Bence bir inşaat mühendisi ne kadar çok şey görüp tecrübe edinirse o kadar birikim elde eder. O yüzden her iki alanda da çalışmasını isterim dilerseniz ofiste ne yapıldığına şantiyede ne yapıldığına bir bakalım;
Projecilik yapan bir inşaat mühendisleri en başta işleyişin nasıl olduğunu bilmelidir. Program yelpazesi ne kadar geniş olursa o kadar fazla iş imkanına sahip olur. Tamamen masada çalışır, hesap ve çizim ile gerekli etüdleri ve gerekli şeyleri yapar
Planlamacılıkta ise kağıt işlerinin nasıl yapıldığını bilmek önemlidir.Gerek şirketin şantiye ofisinde gerek merkez ofisinde çalışabilir. Sözleşmeler, yazışmalar, teklif hazırlamalar gibi işleri yaparlar. Aynı zamanda alt kademede yöneticilik de yapabilirler.
Şantiyede çalışan bir mühendisin görevi bana göre biraz daha zordur çünkü ofiste bilgisayar programları ile uğraşırken (bu yapılan kabaca bir tabir) şantiyecilikte ise insanlar ile uğraşılır. Birden fazla çalışma alanının ve insanın bir arada bulunduğu bir imalatı yönetmek durumunda kalıyorsunuz. Bu da sizin sadece mühendislik değil aynı zamanda liderlik de yapmanızı gerektiriyor.
Bana sorarsanız önce şantiyeyi görmek sonra da ofiste çalışmamız gerekir. Çünkü ne kadar çok yapının imalatında bulunursak o kadar çok eleman davranışı inceleyebilir, okulda adını öğrendiğimiz şeylerin gerçek hayatta nerede ve ne için kullanıldığını daha iyi anlayabiliriz.
Özelde mi Yoksa Devlette mi Çalışmalıyız?
Bu konuda tercih tamamen ne istediğimizle alakalıdır. Biz mezun olunca kabarık bir maaş (ama sabit) yaşam kalitesi iyi seviyede olsun istiyorsak devlette şansımızı denemeliyiz. Devlette çalışmaya başlayanlar özeldekilere göre daha fazla maaş, daha fazla tatil ve izin, sadece mesai saatleri arasında çalışma gibi birçok artıya sahiptir ancak devlette biraz tekdüzelik hakimdir. Ayrıca devlette çalışmayı düşünüyorsak eğer KPSS sınavından alınan puana göre atama yapılacağını ve atama sayılarının da çok düşük olduğunu belirtmem gerekir.
Ancak özelde az maaşla ve pek de iyi olmayan çalışma şartlarıyla işe başladığımızda ise biraz tecrübe kazandıktan sonra sosyal imkanların ve maaş miktarının artması gibi bir sürü artısı vardır. Keza kendimizi geliştirip yurtdışına çıkma imkanı oralarda çalışma gibi avantajlarda vardır. Seçim burada tamamen isteklerimiz doğrultusunda gerçekleşecektir.
En Merak Edilen Konu: Maaş
KPSS den yeterli puanı alıp kadroya atanan mühendisin kamuda yaklaşık 4.600TL (kadro derece 8/1)
Şirketler vasıtasıyla özel sektörde çalışan mühendisler için ise;
Yeni mezun olduklarında: 1.500 TL-2.200 TL
Biraz çalışıp 5-10 yıl deneyim kazandıklarında: 4.500 TL-8.000 TL
Artık alanında yetkin ve 10-20 yıl gibi bir süreyle çalıştıklarında: 5.500 TL– 9.000TL
Yapı denetimde 1.500 TL – 3.000 TL( ortalama bir değerdir verilen aralığın dışında da değerler olabilir.)
Şantiye şefi: 3.000 – 5.000
Şantiye şefi, şantiye başına; 1.000 (maksimum 5 şantiye veya mühendis unvanlı şantiye şeflerinin aynı anda üslenebileceği işlerin toplamı 30.000m2 yi geçemez.