Uzun yıllardır inşaat mühendisliği ve diğer mühendislik bölümlerinin kontenjanlarının hızlı bir şekilde artmasından yakındık. Öyle ki 2000-2008 yılları arasında Anadoluda herhangi bir üniversitenin inşaat mühendisliği bölümü tercih sıralaması en düşük 60.000 civarlarındaydı. Son yıllarda ise bu sıralama 250.000’leri geçmiş durumda.
Sıralamaların bu kadar düşük kalmasına ve bu sene inşaat mühendisliği bölümü kontenjanının YÖK tarafından yaklaşık %33 azaltılmasına rağmen; 2020 yılındaki inşaat mühendisliği bölümlerinin %38’i boş kalmış durumda. Yani YÖK’ün İnşaat Mühendisliği kontenjanlarını 12070’den 8271’e düşürmesi pek bir anlam ifade etmedi. Bölüm tercihinde doğal seleksiyon yaşandı ve inşaat mühendisliği kontenjanları %33 azaltılmasına rağmen boş kalmaya devam etti.
Tolgahan Özkan Bey’in inşaat mühendisliği kontenjanları ile ilgili aşağıdaki gönderisi, aslında diğer mühendislik dallarını tercih eden adayların da ileride yaşaması muhtemel iş bulma sorunları ve ilgili alanlarda nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda gelecekte yeni mezunlar açısından nasıl bir durum ortaya çıkacağını az çok belli etmekte.
İş bulma kaygısı her yeni mezun bireyin belirli bir dönem yaşadığı sıkıntılardan biriydi. Ancak bu belirli bir dönem, çok sayıda yeni mezunu bulunan inşaat mühendisliği gibi bölümlerde artık belirsiz bir dönem olmakta. Bu sebeple mezunlar mecburiyetten başka alanlarda çalışmaya; herhangi bir uzmanlık gerektirmeyen, sıradan işlerde çalışmak zorunda kalmakta.
İş bulma konusunda kaygıların bir nebze de olsa üstesinden gelmek içinse mühendis adaylarının henüz öğrencilik hayatlarında kendilerini iyi yetiştirmesi gerekmekte. Elbette dil, teknik bilgi, çeşitli statik programlara hakimlik, bir alt mühendislik alanında uzmanlaşmış olmak (geoteknik, hidrolik vb.) gibi faktörler, mühendis adayın diğer mezunlardan bir adım önde olmasını sağlayacaktır.
Kontenjanların boş kalması sorunu ve çok sayıda mezun verme konusunda yapılması gerekenler ile ilgili çözüm önerilerinizi/görüşlerinizi bu yazının altında bulunan yorum alanında belirtmeyi unutmayın.