İnşaat mühendisleri; yollar, köprüler, barajlar, kanallar, konutlar ve ticari binalar gibi bir inşaat projelerini tasarlayan ve yöneten profesyonellerdir. Bir inşaat mühendisi, topluma büyük katkıda bulunanlar olarak toplum tarafından saygı gören biri olarak kabul edilir. Maliyet muhasebesinden jeolojiye kadar çok geniş bir beceri kümesine sahip olmalıdırlar. Pek çok inşaat mühendisinin inşaatta çok fazla rol alması gereken işler vardır, diğer meslek grubundakiler ise denetleyici ve idari becerilere yönelik olarak daha ağırlıktadır. Bu nedenle, inşaat mühendisleri için belirli niteliklere ve becerilere sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu görebiliriz.
1. Teknik Beceriler: İyi bir inşaat mühendisi, öncelikle mühendislik problemlerinin tanımlanmasını ve çözülmesini sağlayan iyi bir matematik ve fizik seviyesine sahip olmalıdır. Eğer bir yapısal mühendisi, bir köprü boyunca ne kadar ağırlık dağıtıldığını doğru bir şekilde gösteremediyse, herkes o köprünün yakınına herhangi bir şekilde gitmeye cesaret edemezdi. İnşaat mühendisleri ayrıca tasarım tekniklerinde yetenekli olmalı ve haritalar, çizimler, modeller ve CAD yazılımı ile çalışmalıdırlar. Gelecekteki olası problemleri tahmin edebilmeli ve onlar için çözüm bulmalıdırlar.
2. Proje Yönetimi: Şantiyede veya ofiste sorunlar ortaya çıktığında, projede yer alan kişilerin her seviyede rehberlik ve çözüm için inşaat mühendisine bakması yaygındır. Bir inşaat mühendisi, müşterinin güvenini korurken aynı zamanda farklı profesyonellerden oluşan bir takımı yönetebilmek ve bu görevini başarıyla yerine getirebilmelidir.
3. Liderlik Becerileri: İnşaat mühendisleri, tüm projenin tasarım ve uygulamasından sorumlu oldukları için büyük sorumluluk taşırlar. Onlar, hükümet planlama yetkililerinin güvenini sürdürmenin yanı sıra, araştırmacılar, inşaat yöneticileri, teknisyenler, müteahhitler, mimarlar, şehir plancıları, ulaşım mühendisleri ve diğerleri de dahil olmak üzere çeşitli profesyonellerden oluşan bir takıma liderlik edebilmelidirler. İnşaat mühendisinin liderlik becerilerinin etkinliği bir projenin zamanında ve yeterli bütçede tutulması için önemli bir belirleyici faktör olabilir.
4. İletişim Becerileri: İnşaat mühendisliğinde – belki de diğer mühendislik alanlarından daha fazla – etkin bir şekilde iletişim kurma becerisi oldukça aranan bir beceridir. Yönetim veya bir müşteri ile uğraşmak olsun, mühendisler fikirlerini açıkça iletebilmeli ve hiçbir belirsizlik bırakmadan projeye yön verebilmelidir. Ayrıca ekipteki diğer kişilerin fikirlerini dinlemeli ve bunlardan azami şekilde yararlanabilmelidirler.
5. Yaratıcılık: İnşaat mühendislerinin, yapılı çevrede çözüm geliştirmek için mühendislik prensiplerini uyguladığı yaygın olarak söylenebilir. Daha sık olmamakla birlikte, bu belirli bir düzeyde yaratıcılık gerektirir. Mühendislerin çözüm üretebilmeleri ve geliştirebilmeleri gerekiyor. CO2 emisyonlarını azaltmanın yollarını bulmak veya bir trambolin köprüsü yapmak, yaratıcılığın anahtarıdır.
6. Görselleştirme: Proje tamamlandığında ve karmaşık bileşenlerin nasıl bir araya geleceğini görselleştirirken bir şeyin neye benzeyeceğini hayal etme yeteneği, bir inşaat mühendisinin sahip olabileceği en önemli becerilerden biridir. Sorunları ortaya çıkarmadan önce sorunları tanımlamak ve çözmek için görselleştirme becerilerini esnek ve dinamik olarak belirlemek gerekir. Büyük ölçekli projelerde çok fazla parça faktörü bulunduğundan, inşaat mühendisleri, bir veya daha fazla bireysel yön değiştirildiği zaman, ilişkilerin nasıl değiştiğini öngörebilmelidir.
7. Eleştirel Düşünce: İnşaat mühendisleri genellikle karmaşık problemlerle karşılaşır ve onlar için etkili çözümler bulmaya ihtiyaç duyarlar. Tüm olası çözümlerin artılarını ve eksilerini değerlendirebilmeleri gerekir ve en iyisini seçmek için belirleyici olmaları gerekir.