İnşaat mühendisleri ile ilgili 10 değil, 20 hiç değil, tam tamına 100 tane öğüt sıralanabilir ama sizin için A.Turhan Uyar’ın İnşaata Başlarken kitabında yer alan 10 altın öğütü seçtim.
Keyifli okumalar diliyorum :)
1. İnşaatçılık ZOR bir iştir; bilgi, yetenek(kabiliyet), beceri(maharet), üretkenlik ve çok çalışma ister. Yüklenicilik(müteahhitlik) daha da zordur; ayrıca öngörü(basiret) gerektirir. Yüklenici adaylarının, bu mesleği seçerken kendilerini ve inşaatçılığı çok iyi tanımaları, gerçek kapasiteleri kadar GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ve İŞ üstlenmeleri, yükselmek için sabırlı davranmaları uygun olur.
2. Yeterli BİLGİ olmadan, başka girişimlerde olduğu gibi, inşaatçılıkta da başarı sağlanamaz. Yüzeysel bilgiler insanı yanıltır. Doğru ve etkin bilgi edinme eğitimle başlar. Çok okuyarak, inceleyerek, gezip-görerek, uygulama yaparak artırılır. Bu uzun soluklu bir çaba ister. Hayat boyu sürdürülmelidir.
3. Akıl(us), zeka(dirayet) ve bilgelik(hikmet) Allah vergisidir. İnşaatçılarda olması gerekir. Bu yetenekler, gerçekçi, uzun vadeli, çok yönlü düşünülerek değerlendirilebilir. Bu şekilde belirlenen stratejiler, kararlar, plan ve programlar başarı sağlar.
4.Deneyim bilgiyi pekiştirir, karar vermeyi kolaylaştırır. Deneyimi kendi işlerimizi tarafsız gözle irdeleyerek sağlayabiliriz. Ayrıca, başkalarının işlerini ve tutumlarını titiz, kapsamlı inceleyerek de deneyim sahibi olabiliriz.
5. İnşaatçılık pozitif(müspet) bilim mesleğidir. Kehanete yer yoktur. Maceracı, duygusal davranılarak karar alınmaz, iş yapılmaz; yapılmamalıdır. Tersine tüm değerlendirmeler, kararlar ve uygulamalar YASALARA, ŞARTNAMELERE, STANDARTLARA, HESAPLARA, PROJE ve PLANLARA göre yapılmalıdır.
6.İnşaatçılık ve özellikle YÜKLENİCİLİK, RİSKLİ BİR İŞTİR. Şansa güvenerek risk alınmaz. Riskler çok yönlü araştırılmak, hesaplamak ve sürekli izlenmek koşulu ile üstlenilebilir. Yoksa giderilmesi olanaksız kayıplarla karşılaşılır.
7.İnsan tek başına inşaat yapamaz. İnşaatçı ve yükleniciler pek çok elemanın katkısı ile işlerini yürütürler.
Bu elemanların düzenli, dengeli ve verimli çalışmaları için etkinliklerin organize edilmiş(örgütlenmiş) ve koordinasyonunun(eşgüdümünün) sağlanmış olması gerekir. Elemanların gücünden, aklından ve deneyiminden en fazla yarar, uygun ekipler kurularak sağlanır. Ekipler, gerektiği şekilde kuruldukları ve yönlendirildikleri takdirde Yönetim kurullarından, sıvacı-taşçı ekiplerine kadar her kademede, tek kişilere oranla daha randımanlı(verimli) ve başarılı olurlar.
8.İnşaatçılık ve yüklenicilik çeşitli meslek ve ihtisas elemanının katkısı ile yapılabilir. Olumlu sonuç için her işin ehline yaptırılması gerekir. Sadece inşaatta çalışanların nitelikli olması yetmez.
Yapılarla ilgili tüm meslek elemanlarının da uzman ve yetkin olması lazımdır. Bir yapım işinde projecilerden, işletmecilere; finansçılardan, muhasebecilere; İnşaat Mühendislerinden, Tesisat (makine,elektrik vb.) Mühendislerine; Mimarlardan, İç mimarlara pek çok meslek sahibi rol alabilir. İnşaatçılar ve Yükleniciler bu elemanlardan, uzmanlardan yeteri kadar yararlanmayı bilmelidir.
9. İş yapan insan, hata da yapar. Bazen şeytana uyar, daha sakıncalı şeyler de yapabilir. İnşaatçı malzeme, makine-ekipman alımında, eleman ve taşeron seçiminde de bazen yanılabilir. Bu sorunlardan olabildiğince az etkilenmek için:
Hem tüm inşaat üretim unsurlarını ARAŞTIRARAK, SINAYARAK, DENEYEREK almalı,
Hem de tüm işlevlerin sistematik İZLENME,KONTROL ve DENETLENMESİNİ sağlamalıdır.
10. İnşaatçı ve yükleniciler, dinamik uğraşları gereği girişimlerinin büyüklüklerine göre işçisinden, yöneticisine; sendikacısından bürokratına; tüccarından, bankacısına; siyasetçisinden, sıradan vatandaşına sosyal kesimlerle temas halindedir.
Bu farklı sosyal düzeydeki insanlarla dengeli, sağlıklı, verimli ve yararlı iletişim kurmak durumundalardır. Farklı kültür ve ekonomik düzeydeki bu insanlarla ilişkilerin farklı olması gerekir.
İnşaatçı ve Yüklenicilerin her kesimin dilinden anlaması, onları hoşnut etmesi hepinizin bildiği gibi kolay değildir.
Ancak, anlayışlı, sevecen, hoşgörülü, bonkör, gerektiğinde saygılı, gerektiğinde şefkatli olmak suretiyle bu zor işi becerenler az sorunla karşılaşır ve işlerini kolay hallederler.
Öğrencilik ve iş hayatınız boyunca sorunlarınızı kolaylıkla halletmeniz dileğiyle.