Geçen günlerde sitemizin soru-cevap bölümünde bir takipçimiz “İnşaat mühendisleri için yararlı kitaplar nelerdir” başlıklı bir soru sormuştu. Ardından da bizden bu kitapların listelenmiş hali talep edildi. Biz de soruya verilen cevaptaki kitapları ve diğer kitapları yazımızda açıklamak istedik. Umarız ki yazımız size faydalı olur.
Gerek lise, gerek de üniversite eğitiminde okulun verdiği kitapların haricinde yardımcı kaynak kitaplara her zaman ihtiyaç duymuşuzdur. Zira okulun verdiği eğitimin bir yere kadar olduğu aşikâr. Bu eğitimi yardımcı kaynaklarla desteklemek gerekir. Aşağıda sizleri Türkçe ve Yabancı olmak üzere iki kitap listesi bekliyor olacak.
Piyasada inşaat mühendisliğine dair bir çok kitap mevcut. Haliyle bu kadar kitap olunca hangisini almamız gerektiği konusunda kararsız kalabiliyoruz. İşte biz de bu yazıda sizden gelen talep doğrultusunda inşaat mühendisleri için yardımcı kaynak kitapları listeledik.
İşte o liste…
- Takipçimizin sorusuna verilen cevaplar arasında en çok Firuzan Baytop‘un kitapları var. Kitaplarından bazıları şunlar:
1. Okullarda Öğretilmeyenler
2. Yanlışlar ve Doğrular
3. Şantiye Yönetimi
4. Inşaata Başlarken
5. Şantiyede Olay Var!
Bu kitaplardan Şantiyede Olay Var! kitabı her İnşaat mühendisi, Mimar, Tekniker’in ve bu meslek grupları adaylarının yanından ayırmaması gerektiği bir kitap. Bu kitapta sadece teorik bilgi yok, sadece deneyim yok. Bu kitapta her ikisi de var, belki de okullarda yıllarca öğrenilen ama unutulmaya mahkum olan teorik bilginin sabit tecrübe ile okurlara tekrar kazandırma çabası var, kitabı okuyunca ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Kısaca özetlemek gerekirse Şantiyede Olay Var!; Bir şantiyede çalışmaya başladıkları andan itibaren mimarların, mühendislerin, teknisyenlerin başlarına neler gelir? sorusuna en detayına kadar cevap verebilen, İnşaat mühendisi Mimar ve Teknikerler için adeta rehber bir kitap.
Firuzan Baytop kitaplarından sonra akla hemen STFA’nın kurucusu Feyzi Akkaya’nın kaleme almış olduğu çok değerli eserleri akla gelir.
11 ciltlik seriden oluşan Şantiye El Kitabı adlı eseri, adından da anlaşılacağı üzere Feyzi Akkaya’nın yıllarca edindiği tecrübeleri, okura aktarmaya çalıştığı bol tavsiye ve önerilerin bulunduğu bir kitap. Hemen aşağıda bu kitabından birkaç alıntıya yer vermek istedik.
”Masa başında acele bir işin bulunsa.. veya .. başka servislerle görüşme zorunluluğun olsa bile, iş başından 15-20 dakika sonra, (daha evvel değil) evvela şantiyeye işinin başına gidip gözden geçirmeyi (ve gözükmeyi) prensip edin. ”
”Kuracağın otoritenin muhabbete dayanır olmasını temin et.”
” Zamanında bağır ama küfretme, çıkışırken aşağılama, senden takdir bekleyeni pas geçme. Adamına göre muamele gradosunu iyi ayarla, ne kırıcı olsun ne yıvışıklığa müsait olsun. “
– FeYzi Akkaya (1907-2004)
kitap Ömrümüzün Kilometre Taşları- Feyzi Akkaya
Bir diğer eseri olan ”Ömrümüzün Kilometre Taşları” kitabında STFA’nın hikayesini kaleme alıyor. Ömrümüzün Kilometre Taşları, 1926dan 1932’ye okul hayatı; 1932 den bugüne kadar iş hayatı olarak, ortağı Sezai Türkeş ile Feyzi Akkaya’nın birlikte geçirdikleri bir ömrün,kendine has lisanıyla, hikâyesdir. Çoğu anıdan oluşan bu eser adeta bir başarı hikayesini anlatıyor, verilen tavsiye ve didaktik bilgilerin yanı sıra, pes etmeyi bırakmayı düşünen bir okur için tam bir motivasyon kaynağı. Bu kitabın okuyacaklara çok şey katacağı kesin. Okuyun, Okutun!
Kesinlikle okunmalı dediğimiz diğer eserler de aşağıdaki gibidir.
- Yapı İşletmesi ve Maloluş Hesapları- A. Pancarcı | M.Emin Öcal
- Yapı Teknolojisi 1 – Müslüm Avcıoğlu
- Yapı İşletmesi ve Şantiye Yönetimi – Ali Açıkel | Mustafa Altın |Hicran Açıkel
- Betonarme Yapılar – Zekai Celep
- İnşaat Mühendisliğine Giriş – Naci Yücefer
- Yığma Yapılar ve Kubbeler Statiği – Vahit Okumuş
- Beton – Turhan Y. Erdoğan
- Şekil Değiştiren Cisim Mekaniği – Sinan Çağdaş
- Binalar İçin Deprem Mühendisliği Temel İlkeler – Odtü Geliştirme Vakfı
- Geoteknik Deprem Mühendisliği El Kitabı – Robert w. Day
Bunlar bana yetmez, daha fazla okumalıyım diyorsanız, doğru yerdesiniz.
Aşağıda tüm dünyada ün yapmış ve her inşaat mühendisinin farklı vizyonlar kazanmak adına bakması gerektiği bir liste hazırlamaya çalıştık. Kitaplar İngilizce ve çoğu çevrilmemiş olduğundan dolayı dil bilmeniz şart.
1. Fundamentals of Sustainability in Civil Engineering – Andrew Braham
2. Practical Fluid Mechanics for Civil Engineers – DR. Scott A Lowe
3. Principles and Practice of Ground Improvement – Jie Han
4. Principles of Soil Dynamics – Braja M. Das, Zhe Luo
5. Dynamics of Structures – Anil K. Chopra
6. Introduction to Civil Engineering Systems – Samuel Labi
7. Failure Case Studies in Civil Engineering – Paul A. Basela
8. Introduction to Hydraulics & Hydrology – John E. Gribbin
9. Civil Engineering and Architecture – Donna Matteson, Deborah Kennedy, Stuart Baur, Eva Kultermann
10. Civil Engineering Materials – Shan Somayaji
Daha fazla kaynak kitap tavsiyesi için tıklayabilirsiniz.
Görüşleriniz bizim için çok önemli. Eklemek istediğiniz kaynak & kitap varsa yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle..
Sağlıcakla Kalın…