Aşağıdaki kitapların kimi, teknik bilgilerden bahsederken, kimi de inşaat alanında duayen olmuş inşaat mühendislerimizin şantiye anı ve tecrübelerinden oluşmaktadır. Unutmayın ki her kitap birer anahtardır ve her anahtar zihninizde bir kapı açar. Kitap önerileri listemiz başlıyor.
İçindekiler
Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan
Oğuz Atay’ın hocası İTÜ İnşaat Fakültesi profesörlerinden Mustafa İnan’ın hayatının roman kurgusuyla anlatıldığı Bir Bilim Adamının Romanı, 1975 yılında Bilgi Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Bir Bilim Adamının Romanı özet olarak Mustafa İnan’ın yoksulluk içerisinde başlayan hayatının dünyanın en güzel unvanı olan bilim adamını hak edişindeki müthiş hikaye anlatılmaktadır. Bir Bilim Adamının Romanı ana fikri ne kadar zorluk içerisinde yaşanılsa da ahlakî değerlerden ve özünden hiçbir şey kaybetmeden nasıl başarıya ulaşılabileceği şeklinde özetlenebilir.
Karayolcu: Bir Mühendisin Anıları
Köprü ve yol, yazarın kendi deyimiyle hayatını özetleyen kelimelerdir. Bu kitap ünlü yazarımız Adalet Ağaoğlu’nun eşi olan ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nde mühendis olarak görev alan Halim Ağaoğlu’nun tecrübe ve anılarından oluşmaktadır. Kitabı okurken zihninizde bir karayolcu mühendise dair bir yol, bir köprü bulacaksınız.
Şarık Tara Anlatıyor / Şarık Tara Sınırların Ötesinde
2 kitaptan oluşan bu seri ülkemizdeki en iyi müteahhitlik firmalarından olan Enka’nın kurucusu olan Şarık Taranın hayat hikayesinin yanı sıra Enka’nın oluşum hikayesini de değiniyor. Kitapta özellikle bir mühendis olan Şarık Tara’nın iş yaptığı ülkelerle kurduğu gönül köprülerine şahit olacaksınız.
İLK: Geçmişten Geleceğe STFA
Gerek mühendislik gerekse inşaat alanında sayısız ilke imza atmış olan Sezai Türkeş ve Fevzi Akkaya’nın kurucusu olduğu STFA’nın 75.yılı adına basılan , 75 yıllık tecrübe ve ortaklık anlayışının gelecek nesillere aktarıldığı bir kitaptır.
Bu kitapta STFA’nın inşaat alanında kullandığı bir çok ilkin hayata geçişine şahit olacak ve 2 hayal ortağının kurduğu STFA’nın bugünlere nasıl geldiğini öğreneceksiniz.
Yapı Teknolojileri 1-2 ( Prof. Dr. Metin Arslan )
Yapı teknolojileri 1 ve 2 kitapları yapı üretiminde kullanılan yapı teknolojileri ve üretim tekniklerinin çeşitli grafik ve fotoğraflar aracılığıyla anlatıldığı bir kitaptır.
Bu kitapta şantiye ortamında uygulama esnasında eksikliği hissedilen merdiven, baca, çatı, temel, kalıp gibi elemanlar hakkında ki birçok bilgiyi bulabilirsiniz.
Malzeme Bilimi Yapı Malzemeleri Ve Deneyleri( Müslim AVCIOĞLU)
Bir mühendis için olmazsa olmazlardan biri de malzemenin kalitesidir. Malzemenin kalitesini tayin etmek amacıyla malzemeye çeşitli deneylere tabi tutmamız gerekmektedir. Bu yüzden de iyi derece malzeme bilgisinin yanı sıra bu deneylerin nasıl yapıldığına da vakıf olmamız gerekmektedir.
Bu kitapta da malzeme bilgisinin yanı sıra hangi malzemeye hangi deneyin ne için yapıldığı, nasıl yapıldığı ve nasıl yorumlanması gerektiğinden bahsedilmektedir. En önemlisi ise deneylerin laboratuvar ortamında yapılışının yanı sıra şantiye ortamında da nasıl yapılabileceği anlatılmaktadır.
50 Yılda Devrialem ( Nurettin Çarmıklı )
Bu kitapta Nurol İnşaatın kurucusu olan Nurettin Çarmıklı’nın iş yaptığı çeşitli ülkelerdeki anılarını ve tecrübelerini bulacaksınız. Yazar, anıların yanı sıra çeşitli ülkelerdeki iş yapma farklılıklarına ve zorluklarına da değinmektedir. Yurt dışında çalışmak isteyen bir çok kişinin fikir edinmek amacıyla okuyabileceği bir eserdir.
Bir Mühendisin Anıları : Şantiyeci Adayı Mühendislerle Sohbet ( Rahmi Gökdepe)
Ömrünün yaklaşık 50 yılını şantiyelere adamış olan bir mühendisimizin biz gençler için şantiye anılarını ve tecrübelerini paylaştığı bir eserdir.
Bu kitapta şantiye hayatının güzellikleri, zorlukları ve şartları hakkında bilgi sahibi olabilir ve şantiyede başınıza gelebilecek birçok muhtemel olayı önceden deneyimleyip bunlardan kendinize ders çıkartabilirsiniz.
Diğerleri
Kitap önerileri listemiz bunlarla sınırlı değil. Aşağıda inşaat sektörünün büyük kısmının yakından tanıdığı diğer kitapları da listeledik.
- Şantiyede Olay Var, FİRUZAN BAYTOP
- Okulda Öğretilmeyenler, FİRUZAN BAYTOP
- İnşaata Başlarken, TURHAN UYAROĞLU
- Yanlışlar Ve Doğrular, FİRUZAN BAYTOP
- Ömrümün Kilometre Taşları, FEVZİ AKKAYA
- Şantiye Yönetimi, FİRUZAN BAYTOP
- Dünyayı İnşa Edenler, TUĞBA EJDER
- Duayen İnşaat Mühendisleri İle Röportajlar, Dr. İnş. Mühendisi Latif Onur UĞUR
- Şantiye El Kitapları, FEVZİ AKKAYA
- Şantiyeci, GÖKHAN SAĞNAKLAR
Siz de okunmasını tavsiye ettiğiniz kitapları yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın.