İnşaat Mühendisliği mi Okumak İstiyorsun?
İnşaat Mühendisliği okumayı düşünen arkadaşlar öncelikle şunu belirtmek istiyorum, artık eski algısından kurtulmuş inşaat mühendisliği var. Bu nedenle cinsiyet ayrımı gözetmeksizin herkes bu bölümü gönül rahatlığı ile seçebilir. Gelen soruların başında hep abi kelimesini kullanan arkadaşlara söyleyeceğim artık oldukça fazla abla diyebileceğiniz meslektaşlarımız var. Bu konu ile ilgili geçmiş yazımız ”Kadınlar İçin İnşaat Mühendisliği Uygun Bir Meslek Mi?” ve “Kadın Mühendislerin İnşaat Mühendisliği Hakkında Yorumları sayfalarını” okuyabilirsiniz.
Evet adı her ne olduysa artık üniversite sınavları tamamlandı ve sonuçlar açıklandı. Bu noktada sitemizin sosyal medya ağlarından oldukça yoğun soruları her dönem olduğu gibi yine almaya başladık. Bu noktada geçmiş yazılarımızdan hatırlatmalar yaparak ve gelen sorularla alakalı eklemeler yaparak yinelemek istiyoruz. Ne iş yaparsanız yapın başaracağınıza inanmadığınız sürece başarılı olma ihtimaliniz çok düşüktür bunun farkında olun. Bu noktada ”Başarılı İnsanların 10 Özelliği” yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.
Şimdi gelelim inşaat mühendisliği veya mühendislik tercih edecek genç arkadaşlarımıza. Öncelikli hedefiniz iyi bir öğrenim süreci olmalı. Özellikle öğrenim çünkü eğitimi siz zaten geçmiş yıllarda alıyorsunuz. Artık öğrenim süreciniz başlıyor. Üniversite bir çokları için özgürlük, kapağı attık kurtulduk, ne eğleniriz artık gibi gibi kavramlar çağrıştırabilir. Ama bunları düşünerek ilk seneden demoralize olup üniversite hayatınızı komple kaybedebilirsiniz dikkat! Öncelikli hedefiniz üniversite sistemine adapte olmaktır unutmayın. Bu konuda, benim fizik bilgim kötü, benim matematiğim kötü yapabilir miyim? soruları geliyor. Arkadaşlar mühendislik matematiğin fizikle harmanlanıp hayata uygulanmasıdır bunu bilin. Artık öğrendiğiniz basit dersleri kompleks bir şekilde hayata uygulayacağınız öğrenimi alacaksınız. Ama unutmayın başarmak istedikten sonra çok çabuk eksikliklerinizi gidererek başarılı olabilirsiniz. Üniversite ve bölüm seçimi konusunda sizlere geçen yıllardan, değerli hocamız Prof.Dr. Selçuk Toprak’ın videolarını da izlemenizi tavsiye ediyorum.
Şimdi en önemli sorulara ve benim verebileceğim kişisel cevapları yazmak istiyorum.
İnşaat mühendisliği zor mu başarabilir miyim?
Evet zor ama bizler başardığımıza göre sizlerde başarabilirsiniz. Mühim olan disiplin, çalışma azmi ve öğrenme isteği.
İnşaat mühendisliğinde üniversite farkı var mı?
Bu konuda markalaşmış ve yıllardır adı bilindik üniversiteler var elbette. Şimdi bunları bildiğiniz için isimlerini söylemeye gerek duymuyorum. Ama seçtiğiniz üniversitenin öğretim sistemini ve öğretim kadrosunu gitmeden araştırın derim. Çünkü bir çok üniversitede yetkin seviyede öğretim görevlisi eksikliği var maalesef. Ancak bazı üniversiteler adı çok bilinmese de öğretim kadrosu olarak oldukça iyi.
İnşaat mühendisliği için yabancı dil şart mı?
Evet arkadaşlar inşaat mühendisliği okuyacak biri için yabancı dil kesinlikle şart. Hatta 2 dili öğretim hayatınız boyunca öğrenmeye bakın sonra iş sıkıntısı çekmemek adına yararı olacaktır.
Peki mezun olunca iş bulur muyuz?
Bu gidişle ülkemiz nüfusuna bakarsak kişi başına düşen inşaat mühendisi sayısı oranı oldukça artacak ve bu da iş potansiyelini oldukça düşürür. Ancak iş bulma konusunda soru soran üniversite adaylarına öncelikli tavsiyem ne istediklerini bilmeleri ve o bölümü kazanıp adam gibi bitirebilmeleri gerek. Yoksa zaten iş arama faslına geçemiyorsunuz.
Peki ne kadar maaş alıyorsunuz?
İnşaat mühendisliği için konuşacak olursak, maaş konusunda çok büyük farklılıklar var. Bu seçtiğiniz inşaat sektörü ile doğrudan alakalı. Özellikle okuyan arkadaşlara devamlı surette tavsiye ettiğim şey alanda uzmanlık oluyor. Bir alanda uzman ve aranan kişi olursanız maaşınız sizi tatmin edecektir. Yok biz proje dahi okumak istemiyoruz derseniz maalesef çok ezilirsiniz. Maaş konusunda taban rakamlar her sene belirleniyor ama uygulanamıyor. Çünkü arz fazlası var. Ama yinede bir önceki soruda da söylediğim gibi maaş alabilmeniz için öncelikle okulu kazanıp mezun olmanız gerekiyor.
Ayrıca Bülent PAKMAN’ın “Neden İnşaat Mühendisliği” konulu yazısını mutlaka ama mutlaka okumanızı öneririm.
Aklınıza takılan başka sorularınız var ise bizler sizin için elimizden geldiğince cevaplamaya çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Ayrıca bu konuda merak ettiklerinizi bize sosyal medya hesaplarımızdan ya da Sanal Şantiye Telegram hesabımıza katılarak da iletebilirsiniz.