Türkiye İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin, iç pazardaki olumlu gelişmelerin ihracatta yaşanmadığını söyledi.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ilk çeyrek gerçekleşmelerinin ardından yılsonu için iç pazar büyüme beklentisini yüzde 3-3.5 olarak hafif yukarı revize ederken; ihracatta sert gerileme yaşanan sektörde başlayan tahsilat sorunu ise risk yaratıyor.
İnşaat malzemeleri sektörü 2015 sonu itibariyle toplam 61.5 milyar dolar pazar büyüklüğüne ve 1.5 milyon kişilik istihdama sahip.
Reuters’in haberine göre, Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen ve yılın ikinci yarısına ilişkin beklentilerin ele alındığı “Gündem Buluşmaları” toplantısında konuşan İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin, “İlk çeyrekte GSYH yüzde 4.8, inşaat sektörü ise yüzde 6.6 büyüdü. Geçen yıl ötelenen projeler bu yıl biraz daha hızlanmış görünüyor. Yapı ruhsatlarında da yüzde 32 artış olmuş. Bu geleceğe umutla bakmamıza yol açıyor” dedi ve ekledi:
“İlk çeyrekte inşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 7.2 büyümüş. İç pazardaki artış ise yüzde 13. Ancak enflasyondan arındırıldığında büyüme yüzde 5’in altında. Fakat iç pazardaki olumlu gelişmeleri ne yazık ki ihracatta göremiyoruz” dedi.
Toplantıda verilen bilgiye göre, İMSAD bu yıl için daha önce yüzde 2.5-3 olarak açıkladığı yılsonu iç pazar büyüme beklentisini ilk çeyrek verilerinin ardından yüzde 3-3.5 olarak hafif yukarı revize etti.
İMSAD verilerine göre, inşaat malzemesi sektörü 2015 sonu itibariyle 44.5 milyar dolar iç pazar, 17 milyar dolar da ihracat olmak üzere toplam 61.5 milyar dolar pazar büyüklüğüne sahip. Sektörün Türkiye’nin toplam ihracatında ise yüzde 11.8 payı bulunuyor.
Sektörün başlıca ihracat pazarları konumundaki Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya’da olumsuz siyasi gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki düşüşün altyapı ve inşaat faaliyetlerinde azalmaya neden olduğunu belirten Alptekin, “İhracatımız gerilemeye devam ediyor. İhracat ilk çeyrekte yüzde 15.6 kayıpla ile 3.76 milyar dolara indi. 2014 yılında 21 milyar dolar olan ihracat geçen yıl 17 milyar dolara inmişti. Bu yıl daha da aşağı inecek görünüyor” dedi ve ekledi:
“Müşteri portföyümüzün önemli bir kısmını yurtdışı projeler oluşturuyor. Türk müteahhitlerin yurtdışında aldıkları işlerde ciddi azalma var. Çevremizdeki pazarlardaki olumsuz gelişmeler yeni proje alınmasını engelliyor. Geçen yıl ilk çeyrekte 3 milyar dolar proje alınmışken bu yıl 1 milyar dolarlık proje alınabildi. Bu da endişe verici bir gelişme.”
Toplantıda konuşan Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Başkanı Can Fuat Gürlesel’in verdiği bilgiye göre, geçen yıl 17 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörün bu yılı ise 15 milyar dolar seviyelerinde ihracatla kapatması bekleniyor. Söz konusu beklenti, önceki yıla göre ihracatta yüzde 12 civarı düşüşe işaret ediyor. Diğer yandan sektörde tahsilat sıkıntısı riskine de dikkat çeken Alptekin, “Sektörde tahsilat süreleri uzadı. Ayrıca müteahhit kaynaklı batık alacaklar doğmaya başladı. Sektörde bir tahsilat sorunu var” diye konuştu.
kaynak: yapi.com.tr