İnşaat mühendisliği çalışmaları sırasında birçok farklı tür vinç kullanılır. Vinçler binalar, köprüler, yollar ve daha bir çok yapının inşası sırasında oldukça yoğun bir şekilde kullanılır. Ağır malzemeleri veya araçları taşımak için çok kullanışlıdırlar. İnşaat ve mühendislik çalışmaları için vazgeçilmez oldukları söylenebilir.
Bu yazımızda sizlerle “İnşaat İşlerinde Kullanılan 7 Farklı Vinç Çeşidinden” bahsedeceğiz. Gelin beraber bu vinçlere göz atalım!
Vinç operatörleri, inşaat işlerinin her alanında olduğu gibi güvenliğe son derece özen göstermek zorundadırlar. Şantiyenin, teknik ekibin ve kullandığı vincin güvenliğinden sorumludurlar. Ayrıca vinçler kendisiyle birleşik bir operatör tarafından veya uzaktan kablolu/kablosuz olarak kontrol edilebilir.
Mobil Vinçler
Mobil vinç, günümüzde inşaat alanlarında kullanılan en yaygın ve kullanışlı vinç çeşitlerinden birisidir. Ray, palet veya tekerlekli kamyon üzerinde monte edilen vinç platformu şeklinde oluşturulur. Bom alttan menteşelenmiştir ve hidrolik olarak kablolar yardımıyla yükseltilebilir veya alçaltılabilir.
Mobil vinci bu kadar çok yönlü yapan en önemli şey sahip olduğu hareket kabiliyetidir. Ancak inşaat koşullarında, malzemeleri kaldırmanız gereken yere yaklaşmak bazen zor olabilir. Vinci, malzemeyi doğru vinç kapasitesiyle kaldırabilecek bir konuma getirmek, vincin kapladığı alanla bağlantılıdır. Vincin ayakları bu durum göz önünde bulundurularak yerleştirilir ve malzemeyi kaldırabilmesi için doğru şekilde oturması sağlanır.
Teleskopik Vinçler
Teleskopik vinçlerde, birbiri içine yerleştirilmiş birçok tüpten oluşan bir bom kullanılır. Bomun uzunluğunu arttırmak veya kısaltmak için hidrolik bir mekanizma kullanılır. Günümüzde kullanılan vinçlerin çoğu teleskopik vinç mekanizmasına benzer şekilde çalışır.
Kule Vinçler
Kule vinç, günümüzde yaygın biçimde inşaat sektöründe kullanılan bir vinç çeşididir. Yere sabitlenmiş şekilde diğer vinçlere göre en iyi yükseklik / kaldırma kapasitesi oranına sahip olduğu söylenebilir.
Kule vinçler 1000 metre ve daha fazla uzunluklara dahi ulaşabilir ki bu kat yüksekliği 3.5 metre olan 285 katlı bir bina yüksekliğidir. Oldukça inanılmaz olan bu makineler aynı zamanda gereken önlemler alınmadığında çok tehlikeli durumlara yol açabilir. Bu sebeple kule vinçler kullanılırken gereken önlemleri almak, salınım veya devrilmeyi engellemek için vinci binaya bağlamak gerekir.
Yüzer Vinçler
Vinç gemisi olarak da bilinen yüzer vinçler, çoğunlukla açık deniz inşaatlarında kullanılır. Ağır yüklerin kaldırılması amacıyla özel olarak tasarlanan bu vinçler; gemileri yüklemek ve boşaltmak, batan gemileri sudan çıkarmak, gemileri suya indirmek gibi işler için de kullanılabilir. Yaklaşık 9000 ton kapasiteye sahiptirler.
Engebeli Arazi Vinçleri
Engebeli arazi vinci zorlu arazilerde çalışmak üzere tasarlanmış tekerli bir araç üzerine yerleştirilmiş hafif bir vinç mekanizmasından oluşur. Kaldırma sırasında yatay ve dikey payandalar vinci sabitler ve dengesini korur. Engebeli arazilerde bu işlem son derece önemlidir. Bu tip vinçler tıpkı vagonu çeken tren motoru gibi araç motoru ve vinç motoru tek motor olarak çalışır. Bunun sebebi vincin hafif olmasını sağlayarak arazide daha rahat hareket etmesini sağlamaktır. Karayolu, altyapı ve farklı inşaat projelerinde sıklıkla tercih edilir.
Yüklenici Vinçler (Katlanır Bomlu Vinçler)
Katlanabilir vinç, bir römork üzerine ekipman yükelemek veya indirmek amacıyla kullanılan vinçlerdir. Römorka yerleştirilmiş hidrolik mekanizma ile çalışan katlanabilir mafsallı bir kol vardır. Vinç kullanılmadığında bu kollar çok kücük bir alana katlanarak toplanabilir. Bu vinçlerin kapasitesi teknolojinin gelişmesiyle beraber günümüzde hayli artmıştır. Bugün inşaatlarda 200 tona kadar kapasiteye ulaşabilen yüklenici katlanır vinçler bulunabilir.
Asma Vinçler
Asma vinçler, genelde çok ağır yükleri kaldırmak için kullanılır. Fabrikalarda veya tershaneler gibi büyük dış üretim tesislerinde bulunurlar. Asma Vinçler genel olarak bir montaj alanının kenarı boyunca monte edilerek, yerdeki iz düşümü üzerinde hareket etmek üzere tasarlanır.
İnşaat mühendisliği çalışmaları sırasında farklı türde vinçler kullanılır. Ağır malzemeleri veya araçları taşımak için çok kullanışlıdırlar. Vinçler binalar, köprüler, yollar ve daha bir çok yapının yapımı sırasında oldukça yoğun bir şekilde kullanılır. İnşaat ve mühendislik çalışmaları için vazgeçilmez oldukları söylenebilir.
Bu yazımızda sizlere inşaat işlerinde kullanılan 7 farklı vinç çeşidinden bahsettik. Yazımızı beğendiyseniz arkadaşlarınızla paylaşmayı ve eğer siz de bu konuda düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz, yazının aşağısında bulunan yorum kısmına yorum yazmayı unutmayın!
Kaynak:
https://civilengineersforum.com/