İnsanlık tarihi boyunca inşaat faaliyetleri, teknolojiden her ne kadar yararlansak da hep insanlar işin içinde olarak yapıldı. Ancak günümüzde hızla gelişen teknoloji, artan küresel nüfus ve dolayısıyla oluşan konut talebi, düşük üretkenlik, sürdürülebilirlik ve daha birçok faktör bir araya geldiğinde akıllarda “inşaat faaliyetlerinin tamamen otomatik hale getirilmesi mümkün mü?” sorusunu akıllara getiriyor.
Teknolojinin hızla gelişmesi bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörünü de son derece olumlu yönde etkiliyor. Otomasyon günümüzde halihazırda inşaat faaliyetleri içerisinde oldukça önemli bir yere sahip. Nitelikli işgücü gerektiren alanlarda otomasyon ile verimlilik ve kalite arttırılabilir.
Yapay Zeka İle Tasarım
Tasarım aşamasında mimar ve mühendisler farklı yazılımları modelleme amacıyla kullanıyorlar. Yapay zeka yazılımları ise modelleme işlemini daha önce yapılmış tasarım modellerini kullanarak optimize edip oluşturabiliyor.
Böylece sadece saha koşulları ve yapının istenen özellikleri girilerek mümkün olan en iyi modellemeyi elde etmek mümkün hale geliyor. Ayrıca bunun yanı sıra kültürel mimarinin otomatikleştirilmesi oldukça zor görünüyor.
Otomatik İnşaat Sitesi
Her geçen gün otomasyon şantiyeleri hızla dönüştürmeye devam ediyor. Tasarım aşamasında bilgi modellerinden elde edilen dijital veriler kullanılarak üretilen makinalar yardımıyla şantiyede inşa faaliyetleri yüksek doğrulukla verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Bazı şirketler bu konu hakkında otomatik makina kontrolü cihazları tasarlıyor. GPS ve diğer dijital verileri kullanarak kalifiye eleman gerektiren, iş güvenliği tehlikesi olan işler hem daha hızlı hem de daha verimli bir şekilde yapılabiliyor.
Mekanik kollar ile malzeme taşıma, duvar örme, hatta 3D baskı gibi pek çok tekrara dayalı ve emek gerektiren işlem kolayca yapılabiliyor. Bu amaçla Boston Dynamics şirketinin Spot-Mini isimli robotu şantiyelerde deneme amaçlı kullanılmaya başlandı.
Gelecekte bu tür makinaların bu işlerden bazılarını devralacağını söylemek yanlış olmaz. İnsanların işlerini tamamen elinden almasalar da büyük emek gerektiren işler için verimliliği arttırmak amacıyla kullanılması kaçınılmaz olacaktır.
Dronelar ise günümüzde ölçüm işleri ve denetim amacıyla yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu şekilde yapının mevcut halinin 3 boyutlu taraması da yapılabilir. Bu taramalar sonucunda elde edilen veriler kullanılarak raporlar oluşturulabilir ve oluşabilecek muhtemel hatalar en aza indirilebilir.
Dijital Bina Yönetimi
İnşaat faaliyetleri bittikten sonra da otomasyon bina ve yapıların yönetimi için kullanılabilir. Binanın bakımı, enerji verimliliği gibi konularda verilerinin toplanması ve kullanılması böylece mümkün olmuş olur.
Otomasyon genellikle iş kaybı konusunda bizi endişelendirse de bu gelişmelerin çoğunun kalifiye eleman eksikliğini tamamlamak ve verimliliğini arttırmak amacıyla kullanıldığını hatırlamak gerekir. Eğer kalifiye eleman ihtiyacı karşılanmazsa artan nüfus karşısında önemli yapıların inşa edilmesi zorlaşabilir. Ayrıca bu teknolojik gelişmeler kendi içerisinde yine eğitilmiş işgücüne ihtiyaç duyan endüstriler yaratır.
İnşaat faaliyetlerine olan ihtiyacın giderek arttığı günümüzde gezegenimize zarar vermeden yeni yapılar inşa etmemiz için otomasyon çok önemli bir anahtardır.
Kaynak / Reference
-
The B1M