Bu yazımda sizlerle Manş Tüneli neden bir mühendislik harikası sorusuna cevap arayacağız.
Manş Tüneli, İngiltere ile Fransa’yı Manş Denizi’nin altından birbirine bağlayan tüneldir. Tünelin projesi ilk olarak 1802’de teklif edilse de tünelin açılışı 1994’te gerçekleşti. 50,5 km uzunluğundaki Manş Tüneli’nin 38 km’si denizin altındadır.
Manş Tüneli iki ülkeyi birbirine bağlayan bir tünel olması sebebiyle diğer birçok tünellerden ayrı bir yerde bulunmaktadır.
İngiltere ve Fransa ülkesini deniz yoluyla birbirine bağlamaktadır. Aynı zamanda İngiltere ülkesini Avrupa kıtasına bağlayan da bu tüneldir.
Manş denizi içinden geçtiğinden Manş Tüneli ismini almıştır. Yani bu tünelin ismi bulunduğu denizden gelmektedir.
Bu tüneli her iki ülke yani İngiltere ve Fransa ortak yapmışlardır.
Manş Tüneli bir demiryolu tünelidir.
Tünelin toplam uzunlu 50,5 (Tam olarak 50,45) kilometredir. Bu uzunluğun yaklaşık olarak 38 kilometrelik kısmı ise su altından geçmektedir. Yer üstünde bulunan kısmı ise yaklaşık olarak 12,5 kilometredir. İşte Manş Tüneli’nin su altında kalan kısım itibarıyla dünyadaki en uzun tünel olma özelliğine sahip bulunmaktadır.
Tünelin inşasında yaklaşık olarak 14-15.000 civarında işçi görev almıştır.
Toplam üç tünel bulunan Manş Tünelinde 2 tane tek şerit demiryolu hattı bir tanesi ise servis şerididir.
Toplam 21 milyar dolara mal olan Manş tüneli projesi, 120 yıllık kullanım ömrüne göre inşaa edilmiş olup bu süre zarfında oluşabilecek bozulmaların onarımlarının çok zor olduğu düşünülerek,kullanılan her malzemede en yüksek kalite hedeflenmiş olup hiçbir masraftan kaçınılmamıştır.
6 Mayıs 1994’te tünel açılışı yapıldı.
Tüneli işleten Eurotunnel şirketi her bir geçişten tren başına 4,320 Euro ve yolcu başına da 16 Euro alıyor. Avrupa Birliği yetkilileri kanunlara göre bu rakamın aşağı yukarı yarı yarıya azaltılması gerektiğini savunuyor.
Şirket yetkilileriyse tünelin inşaatındaki yüksek maliyetin hesaba katılarak bir istisna uygulanmasını istedi. Komisyon bunu reddederek fiyatların düşürülmemesi halinde dava açılacağını belirtti.
Eğer bu mühendislik harikası tünel hakında daha fazla bilgi istiyorsanız aşağıdaki belgesel tam size göre;
Kaynaklar:
Manş Tüneli Belgeseli
www.Milliyet.com.tr