İngilizce ‘nizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz? Öğrenme teknikleri nelerdir? Bu tarz sorularla sık sık karşılaşıyorsunuzdur. Bu gün sizlere farklı bir yöntemden bahsedeceğiz.
Dil öğrenmek kimine göre kolay kimine göre zor olsa da, ana dili öğrenmeye çalıştığınız dil olamayan bir ülkede dil öğrenmenin ciddi bir azim ve beraberinde motivasyon gerektirdiği kaçınılmaz bir gerçektir.
Kendinizi bir dilde geliştirmek için farklı yollar kullanabilirsiniz.Okul dersleri veya dil kursları her ne kadar faydalı olsa da kimi zaman canınız sürekli bunları yapmak istemeyebilir. Böyle zamanlarda kendinizi motive edecek şeyler arayabilirsiniz.
Yaşadığımız yerin ana dili öğrenmeye çalıştığımız dil değilse bu dile maruz kalma şansımız çok azalır bunun için hem sizi eğlendirip motive edecek hemde o dil ile içli dışlı olmanızı sağlayacak şeylerle ilgilenmeniz çok yararınıza olur. Örneğin; seviyenize göre kitaplar, müzikler, dizi ve filmler…
Bence dil öğrenilirken en zorlanılan ve gerek duyulan beceriler anlama ve konuşmadır. Dizi ve filmlerde öğrenmeye çalıştığınız dili konuşan insanların diyaloglarını, jest, mimiklerini ve telaffuzlarını duyarak ve görerek dinleme ve konuşma becerinizi geliştirebilirsiniz. Bu yüzden sizlere seviyenize göre izleyebileceğiniz bazı dizileri tavsiye etmek istedim. Umarım yardımcı olur.
Yabancı dizi izleyeceklere başlamadan önce bir kaç tavsiye:
- Diziyi konuşma becerinizi geliştirmek için de izleyin telaffuzunu öğrendiğiniz kelimeleri tekrar etmeye çalışabilirsiniz.
- Eğer temel dil becerilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız diziyi o dizlin altyazısıyla izleyin.
- Anlamadığınız yerleri tekrar izlemek ya da durdurup bilmediğiniz kelimeleri öğrenmeye üşenmeyin.
- İzlerken yanınızda bir not defteri bulundurun.
1.) Friends(Başlangıç-Orta Seviye):
New York’ta yaşayan 20’li yaşlardaki üçü kadın, üçü erkek, altı kişilik bir arkadaş grubunun yaşamları ile ilgilidir. Çekimleri 10 yıl süren dizinin karakterleri gerçek hayatta olduğu şekilde dizide de aynı oranda yaşlandırılmışlardır.
2.) How I Met Your Mother(Başlangıç-Orta Seviye):
2005’te 27 yaşındaki mimar Ted , arkadaş grubuyla kendisine küçük bir dünya yaratmış bir genç. Arkadaş grubu; en iyi arkadaşı, hukuk öğrencisi Marshall , Marshall’ın dokuz yıldır birlikte olduğu anaokulu öğretmeni Lily ve absürt bir kişiliğe sahip olan takım elbisesiz nefes almayan, hiperseksüel Barney Stinson.
3.) Game of Thrones(İleri Seviye):
David Benioff ile D. B. Weiss tarafından yaratılan fantastik televizyon dizisidir. Dizi, ABD televizyon kanalı HBO’da yayınlanmaktadır. George R. R. Martin’in epik fantezi serisi Buz ve Ateşin Şarkısı’ndan uyarlanmış olan dizi, adını serinin ilk kitabından almaktadır.
4.) Adventure Time and Bravest Warriors(Başlangıç Seviyesi):
Adventure Time, maceracı bir çocuk olan İnsan Finn ve onun en iyi dostu ve üvey kardeşi olup istediği gibi boyunu ve şeklini değiştirme gibi sihirli güçlere sahip olan Köpek Jake’i anlatır. Serinin yaratıcısı Pendleton Ward Finn karakterini büyük derslerle atılgan küçük bir çocuk olarak, Jake’i Meatballs filmindeki Bill Murray’in karakteri Tripper Harrison’dan esinlenerek tanımlar. Finn ve Jake Ooo Ülkesi’nde yaşarlar. Yol boyunca, dizinin diğer ana karakterleri onlarla etkileşim halindedirler; Prenses Ciklet, Buz Kralı, Vampir Kraliçesi Marceline bunlara örnektir.
5.) Sherlock(Orta-İleri Seviye):
Modern bir Sherlock Holmes uyarlaması.. Bu kez Sherlock günümüz Londra’sında, günümüz şartlarında çözüyor davaları. Yanında yine Doktor Watson, en büyük düşmanı yine Moriarty. Adresi yine Baker Street.. Değişen tek şey, cep telefonları, mesajlar, mailler, bloglar yani teknoloji. Ama Sherlock hala kendi tarzında ilerliyor..
6.) Suits(Orta-İleri Seviye):
Mike Ross (Patrick J. Adams) eğitimini yarıda bırakmış bir dahidir. Mike’ın çocukluk hayalleri yaşadığı talihsiz olaylar ve büyük annesine bakma sorumluluğunu almış olmasından dolayı gerçekleşememiştir. Doğal zekası ve inanılmaz hafızası ile Mike geçimini başka insanların yerine LSAT sınavlarına girerek sağlamaktadır.
7.) Vikings(Orta Seviye):
8. yüzyıl İskandinavyası’nda geçen dizi, basit bir çiftçiyken cesur bir savaşçıya dönüşen Ragnar Lothbrok ve ailesinin öyküsünü ekranlara taşıyor. Savaş Tanrısı Odin’in soyundan geldiğine inanılan Ragnor’un acımasız ve korkusuz adamlarıyla birlikte denizlerle olan imtihanını seyrederken; savaşçı ve tüccar bir kavim olan Vikingler’in çok az işlenmiş ilgi çekici kültürüne hep birlikte tanık oluyoruz.
8.) House of Cards(İleri Seviye):
90’lı yıllarda, politikacı yazar Michael Dobbs tarafından yazılan aynı adlı kitaptan esinlenen ve BBC’ye mini dizi olarak uyarlanan “House of Cards”, şimdi Amerikalı yapımcılar tarafından bir kez daha, üstelik muhteşem bir kadro eşliğinde televizyona aktarıldı.
9.) Breaking Bad(Orta-İleri Seviye):
Sıradan bir kimya öğretmeni olan Walter White’ın öleceğini öğrenince uyuşturucu üreticiliğine kadar uzanan özgürleşme deneyimi, çarpıcı bir kara mizaha dönüşüyor. Doktor, hasta olduğunuzu ve yaşamak için iki seneniz kaldığını söyledi… Ne yapardınız? Dünyayı gezmek, sevdiklerinizle vakit geçirmek, asla cesaret edemediğiniz bir şeyi denemek… Tüm bunlar sizin için bir seçenek olabilir. Ancak Walter White için durum biraz farklı. The X-Files’ın yapımcısı Vince Gillian’ın imzasını taşıyan Breaking Bad, ölümle yüzleşen sıradan bir adamın sıradışı hikayesini anlatıyor.
10.) Hannibal(Orta):
En etkileyici edebi karakterlerden biri ilk defa televizyon dizisine uyarlanıyor: eski psikiyatrist yeni seri katil Dr. Hannibal Lecter. Thomas Harris’in klasik romanlarından uyarlanan ve Bryan Fuller (“Pushing Daisies,” “Heroes”) tarafından yaratılan bu yeni dizide, inanılmaz hikayenin nerede başladığını görüyoruz.