TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, “Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi” amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na, hazırladıkları raporu sundu.
1999 Depremi’nin önemli bir milat olarak kabul edildiğini söyleyen Yüzgeç, bugün teknik, ekonomik, bilimsel bilgi ve yetişmiş kadrolar bakımından depremin yaratacağı zararları en aza indirmenin mümkün olduğunu belirtti.
1999 depreminden sonra çok sayıda rapor hazırlandığını, reçetenin belli olduğunu ancak uygulamaya koyulmadığını belirten Yüzgeç, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planında (2012-2023) belirtilen ama uygulanmayan başlıklara dikkat çekerek çözüm önerilerinde bulundu.
Kanal İstanbul Yorumu
İstanbul depremi sonrası Kanal İstanbul`un afet yönetimine olumsuz etkileri olacağını kaydeden Yüzgeç, mevcut durumda bile deprem toplanma alanları ve ulaşım güzergâhları yok edilen bir kentin afet müdahale olanakları engellenmişken, bölünmüş bir kentin deprem sonrasında nasıl tepki vereceğinin de büyük bir bilinmezlik olduğunu söyledi.
İnşaat Mühendisliği Kontenjanları
İnşaat mühendisliği eğitiminin kontenjan rekoru kırdığını, YÖK`ün 300 bininci kişinin tercihini bile karşılayacak oranda kontenjanlar belirlediğini aktaran Yüzgeç, İnşaat Mühendisliği bölümlerinin %62`sinin öğretim üyesi, laboratuvar vb. konularda yeterli imkanlara sahip olmadığını, çözüm olarak ikinci öğretimlerin, teknoloji fakülteleri inşaat mühendisliği bölümlerinin, altyapı imkanları yetersiz olan üniversitelerdeki bölümlerin kapatılması ve bütün üniversitelerdeki kontenjanların azaltılması gerektiğini söyledi.
Beklenen İstanbul Depremi Senaryoları
Beklenen İstanbul depremi için AFAD’ın senaryosuna göre 7,5 büyüklüğündeki depremin sonucunda 28 bin can kaybı, 400 bin civarında yaralı ve binaların %4`nün yıkılacağı, Kandilli Rasathanesinin senaryosuna göre ise 12 bin ila 14 bin arasında can kaybı, 50 bin civarında yaralı, %3 ağır hasarlı bina, %1 çok ağır hasarlı bina oluşacağını aktaran Yüzgeç, sorunun senaryolar arasındaki farkların olmadığını söyledi. Yüzgeç sunumunu, “Arzumuz bu senaryolardaki rakamların her sene geri çekilebilmesidir. Toplumun layık olduğu güvenli, sağlıklı, müreffeh ve doğayla barışık bir yaşam şekline kavuşmasıdır” sözleriyle tamamladı.
Kaynak / Reference
-
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası