Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve son günlerin en çok merak edilen konularından biri olan İmar Barışı başvuruları 31 Ekim tarihinde sona eriyor. E-devlet ve Bakanlık birimlerine başvurularda dikkat edilmesi gerekenler var. Yanlış beyanda bulunanların paraları iade edilmeyip, haklarında dava açılabiliyor…
İmara aykırı yapıların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kayıt altına alınmasını hedefleyen İmar Barışı başvurularında sona gelindi. Başvuruları 31 Ekim 2018 tarihinde sona ererken, başvurusu kabul olanların ‘Yapı Kayıt Belgesi’ bedelini 31 Aralık’a kadar ödemesi gerekiyor. Başvuruların bir yıl daha uzatılacağına dair çeşitli haberler çıksa da, bakanlık tarafından şu an için bu yönde bir açıklama yapılmış değil. Türkiye’de 26 milyon konutun 13 milyonunu ilgilendiren ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan binaları kapsayan İmar Barışına şu ana kadar 5 milyon 880 bin kişi başvuruda bulunmuş ve 3 milyar 443 milyon TL gelir elde edilmiş durumda.
Ayşegül KüçükKurt’un haberine göre; imar barışı başvurularında mülk sahiplerinin dikkat etmesi gereken pek çok nokta var. Bunların yerine getirilmemesi halinde, e-devlet üzerinden doldurulan yapı kayıt belgesinin iptal edilmesi durumunda, belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınarak yatırılan bedel iade edilmiyor. Bir diğer önemli konu ise, gayrimenkul ölçülerinin yanlış verilmesi sonucu başvuru iptal edilmişse, yanlış beyanda bulunan müracaat sahibi için bakanlığın suç duyurusunda bulunabilmesi.
İmar Barışı kamuoyuna duyurulduğundan bu yana pek çok gayrimenkul ve mimarlık firması konuyla ilgili danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Uzmanlar bu tür firmalara başvuru yaparken temkinli olunması gerektiği konusunda uyarıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 hattından 24 saat boyunca imar barışı hakkında hizmet alınabildiğini de hatırlatalım.
Eva Gayrimenkul, imar barışı sürecinin 6 Haziran 2018 tarihinde başlamasıyla birlikte danışmanlık hizmeti vermeye başlayan firmalardan. Firmanın Proje Değerleme ve Danışmanlık Departmanı Kıdemli Müdürü ve SPK Lisanslı Değerleme Uzmanı Evren Tüfekçi, 5-8 kişilik gruplar oluşturarak gayrimenkullerin niteliğine göre hizmet verdiklerini söylüyor. Tüfekçi, bugüne kadar imar barışında kaç müşteriye danışmanlık hizmetini verdiklerini ve ücretleri hakkında ise şu bilgiyi paylaşıyor: “Kurumsal müşterilerimizin yaklaşık 300 adet gayri-menkulünün imar barışına uygun olup olmadığını inceleyerek başvuru sürecinde bilgilendirmelerde bulunduk. Danışmanlık hizmet ücretlerimiz gayrimenkullerin tiplerine ve alan büyüklüklerine göre değişiyor. Müşterilerden aldığımız vekaletnamelerle imar barışma yönelik tüm süreçleri takip edebiliyoruz.”
Kaynakça: emlakkulisi.com