İmar Barışı (İmar Affı) Nedir?
İmar barışı (imar affı) uygulaması, kimi zaman zorunlu, kimi zaman ise ekonomik, siyasi ve teknik sebeplerle gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde, genellikle imar barışı olarak bilinen ve genel olarak mevcut duruma uygun plan yapımı kapsayan düzenlemeler yaygındır.
08.03.1984 tarihinde kabul edilen 2981 sayılı İmar Affı Kanununun amacı; imar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilen ve inşa halindeki tüm yapılar hakkında uygulanacak prosedürleri düzenlemek ve bu prosedürlere dair müracaat, tespit, değerlendirme, uygulama ve duyuru esaslarını ve ilgili diğer hususları belirlemektir.
İmar Barışı Hangi Yapıları Kapsıyor?
İmar barışı; imar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilen:
- Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki yapılar,
- 6785 sayılı Kanun’a 1605 sayılı Kanunla eklenen Ek 7 ve 8 inci maddeler gereğince çıkarılan yönetmeliğin 103 maddesi kapsamına giren alanlardaki yapılar,
- (b) bendi dışında kalan depolama, sanayi, turistik ve tarımsal yapıları kapsamaktadır.
İmar Barışı Nerelerde Uygulanmaz?
İmar Kanunu gibi İmar Affı Kanunu da bazı istisnalara tabidir. Bu istisnalara göre, İstanbul ve Çanakkale Boğazları
ile 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca belirlenmiş ve belirlenecek yerler ile Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait eğitim, harekât ve savunma amaçlı yapılarda
imar affı uygulanmamaktadır.
İmar Barışı (İmar Affı) İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
“15.10.2022 itibariyle imar barışı konusu meclis gündeminde olup güncel bir imar barışı durumu söz konusu değildir.”
İmar Barışı, yani diğer adıyla İmar Affı, kayıt dışı, ruhsatsız, imara aykırı bütün yapılarınızı kayıt altına alabileceğiniz ve sonrasında kat mülkiyetine geçebileceğiniz yasadır.