Türkiye’de var olan 13 milyon ruhsatsız yapının kayıt altına alınması için başlatılan imar barışı uygulaması çeşitli şekillerde kırılmaya çalışıyor. Var olan kanunlara rağmen bazı kişilerin fırsatçılık yaparak yapılarını kayıt altına almaya çalıştıkları da gelen bilgiler arasında. Bunun son örneği ise mera alanlarıyla ilgili yaşandı. Meralarda başlatılan kaçak yapıların bitmesinin ardından kişilerin imar barışına başvurarak yapı izinlerini almaya çalıştıkları saptandı. Yapı Kayıt Belgesi alımı için ücretlerin ödenmesinin ardından beklenen süre ise fırsatçıların istediği gibi olmadı.
Trabzon’un Tonya İlçesi sınırlarındaki Kadıralak Yaylası’nda da aynı durum yaşanırken yaylada yapıların bulunduğu ve bu yapıların imar barışı sonrasında yapıldığı ortaya çıktı. Yapı Kayıt Belgesi almak isteyen fırsatçıların sonrasında mahkemelik oldu. Yayla ve meralar özel konumda bulunduğu için yapılar için ruhsat alımı söz konusu değil. Mahkeme kararına göre de yaylada uzmanların keşif yapması sonucu çıktı. Sonrasında ise hazırlanan raporlara göre 50’ye yakın kaçak yapı hakkında karar verilecek.
Uzman Görüşü Belli
İmar Barışı çerçevesinde mera ve yayla gibi alanlarda bulunan yapıların ruhsatlı hale getirilmesi için hali hazırda mümkün değil. Konuyla ilgili açıklama yapan bir uzman, 4342 Sayılı Mera Kanunu’nun halen işleyişte olduğunu belirtti. Buna göre Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gönderilen yazıya da atıf yapılırken meralardaki yapıların hiçbir şekilde ruhsatlı olamayacağı belirtiliyor. Sonuç olarak imar barışından yararlanmak için hızlı bir şekilde meralarda ev, barınak gibi yapılar inşa edenlerin zahmetleri de boşa gidecek. Bu yapıların kaçak statüsünde olduğunun belirlenmesinin ardından yıkım kararının geleceği de ifade ediliyor.