Ilısu Barajı Üzerindeki Hasankeyf-2 Köprüsü törenle hizmete açıldı. Ilusu, başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamının kalkınmasına katkıda bulunacak olan Ilısu Barajı; Mardin ve Şırnak İl sınırları arasında Dargeçit ilçesinin 15 Km. doğusunda, Dicle Nehri üzerinde yer almaktadır. Bölgede daha önce Ilısu Barajı ön Yüzü Beton Kaplı kaya dolgu tipinde olup temelden yüksekliği 135 metredir. Ilısu ile üretilecek olan elektrik enerjisi, şu an Türkiye’de hidroelektrik santralleri vasıtasıyla üretilecek olan enerjinin %10’unu oluşturacak. Bu çok önemli bir enerji miktarına tekabül ediyor. Şubat ayı itibariyle enerji üretimine başlayan barajda yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretilecek.
Ilısu Barajı Üzerine Bir Çok Sanat Yapısı İnşa Edildi
Bunun yanı sıra Ilısu Barajı ve Baraj Havzası ile bölgede bulunan illerin birbiri ile olan bağlantısını sağlamak amacı ile bir çok sanat yapısına devam edilmekteydi. Bu yapılardan Üçyol mevkiinde yapımı hızlı bir şekilde devam eden çift yönlü Hasankeyf Tüneli daha önce tamamlanmıştı. Bin 230 metre uzunluğunda olan tünel sayesinde Hasankeyf ile Gerçüş arasında bağlantı gerçekleştirilmiş oldu. Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat karayolunda yapımı tamamlanan 1001 metre uzunluğundaki ilk Hasankeyf köprüsü daha önce hizmete alınmıştı.
Ilısu Barajı yol güzergahında bulunan Batman’daki Hasankeyf-2 Köprüsü de bugün . Batman’ı Mardin ve Şırnak’a bağlayan köprüyle iller arasındaki seyahat süresi de kısalacak. Hasankeyf Köprüsü Türkiye’nin en uzun köprüleri arasına girecek. Köprü, ilk fazındaki gibi 1001 metre uzunluğa ve 107 metre yüksekliğe sahip. Hibrit tasarım anlayışıyla yapılan Hasankeyf-2 Köprüsü, zaman ve yakıttan yıllık 29 milyon liralık kazanç sağlayacağı düşünülüyor.