Sanal Şantiye olarak 2009 senesinden beri “Bilgi paylaştıkça artar.” felsefesi ile siz değerli takipçilerimize faydalı bilgiler sunma çabası içindeyiz. Bunun bilincinde olarak sizler için yeni bir yazı serisi başlatmaya karar verdik. Bu yazı serisinde, sitemizin soru-cevap bölümüne gelen soruları ve doğru olan cevapları paylaşacağız. Yazı serimize ilk olarak bu yazıyla başlıyoruz. Umarız yazı serimiz sizler için faydalı ve devamlı olur.
Yazı serimizin ilk yazısında sitemizin soru-cevap bölümünde sorulan şantiye şefliği ile ilgili sorumuza yer vereceğiz.
Takipçimizin sorusu şöyle: (Soru ve cevaplarda anlaşılırlığı sağlamak için soru ve cevabın özünü bozmamak kaydıyla gerekli düzeltmeler yapılmıştır.)
Aynı parsel üzerinde mevcut 2 ayrı bloktan oluşan inşaat için A ve B blok olmak üzere 2 ruhsat çıkıyor ve ikisi için de ayrı şantiye şefliği hakkı gidiyor. Bu iki bloktaki şantiye şefliğimi birleştirip tek olarak gösterip 1 hak daha açabilir miyim?
Sitemizde takipçilerimiz tarafından bu soruya verilen cevaplar ise şöyle:
Bu blokların aynı parsel içinde olduğunu kanıtlayan bir proje çıktısı ile belediyeye gidin birleştirme yapabiliyor oradaki arkadaşlar. Tecrübeyle sabittir.
Bizim bulunduğumuz belediye aynı ada ve parselde olduğunu görünce tek şantiye şefliği olarak sayıyor. Belediye ile görüşebilirsiniz.
Şantiye şefliği birleştirme gibi bir şey söz konusu değil ama bakanlığın yayınladığı bir genelgede aynı ada parsel üzerindeki işlerin tek bir iş olarak değerlendirmesi gerektiği belirtiliyor. Bu genelgeyi netten bulabilirsiniz.
Verilen bu cevaplar sonrası, soruyu soran takipçimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile iletişime geçmiş ve gelen cevabı paylaşmış.
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Bu konuyla ilgili Ankara Çevre ve Şehircilik Bakanlığına attığım maile gelen cevabı burada paylaşıyorum;
“Kat Mülkiyeti Kanununa göre Ruhsat düzenleyen idarece söz konusu yapıların Toplu Yapı olarak değerlendirilmesi durumunda e-Şantiye Şefi Sisteminde Toplu Yapı İşlemleri içerisinde yer alan Yeni Toplu Yapı Tanımlama kısmından girişlerinin yapılması gerekmektedir.
Not: Toplu yapının nasıl yapılacağı MAKS sisteminin ana sayfasında yer alan e-Şantiye Şefi Sisteminin içerisindeki eğitim videolarında da mevcuttur.”