Merhaba arkadaşlar bu senenin modası olacak olan ama birçok kişinin yıllardır tarzı olan “retro tarz” iç mimari tasarımdan bahsedeceğim.
Retro tarz iç mimari, zıt renklerin birbirine olan uyumudur. Zıt kavramları sevmeyen biri bile ilk başta sevmese de sonra vazgeçemez, tıpkı benim gibi. Retro aslında her yerde giyimde, aksesuarda, evimizde bunları saymakla bitiremeyiz. Evimizi tasarlıyoruz ve dikkat etmemiz gereken çok fazla detay varken aslında kendimize sormamız gereken ilk soru ‘zıt renkleri boğmadan nasıl dekor haline getirebilirim?’ bu sorunu cevabını bu yazımda açıklamaya çalışacağım.
MODERN RETRO MU YOKSA RETRO TARZ MI?
İlk başta hangi tür retro tarzına sahip olmak istiyorsunuz, modern retro mu yoksa klasik retro mu? Benim tercihim ve hatta tavsiye ettiğim modern retro bunların fotoğraflarını size göstereyim siz de karar verin.
RETRO
MODERN RETRO
MODERN RETRO
Tercihiniz kararlaştığına göre sırasıyla incelemelerimizi yapalım.
Modern retroda özellikle canlı renkler kullanılır ve mobilyalarımızda yeni üretimdir.
Kullanılan mavi renk duvar, turuncu yastıklar ve karo desenli yer döşemeleri.
Bu fotoğraflarda birer örnekti ve bence retro diye aşırı renk zıtlıklığı yapmamalıyız.
KLASİK RETRO TARZI
Tamamen eski tarz yeni üretim mobilyalar. Bence bu tam retro oluyor yani ‘eski ruhunu hala içinde taşıyanlara cuk oturmuş.’
Şimdi retro örneklerimize bakalım.
Karar verdiniz mi hangi retro tarzı sevdiğinize?
RETRO TARZLARA AİT AKSESUARLAR
Tablolar veya çerçeve içinde resimler ve fotoğraflar hakkında fikirlere bakalım. Benim fikrimce tavsiye edebileceğim tonlar pastel, soft ama şeker görünüm veren aksesuarlar olurdu.
Zaten bu tabloyu bilmeyen yoktur.
Ama benim için asıl sevdiğim tarz böyle tablolar yapraklı bitkili
RETRO TARZ TABLOLAR
RETRO TARZ TABLOLAR
RETRO TARZLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DETAY NEDİR?
Arkadaşlar zaten bahsettiğimiz gibi retro tarz karışıklık ve zıt renklerin birbirine uyumu demiştik. Peki bu karışıklık beynimizi yorar mı? Yoruyorsa bu hangi yanlıştan doğmuş olabilir? Hemen açıklamaya çalışayım, bizim iç mimarlıkta kullandığımız odak noktası diye bir kavram vardır. Siz bu odak noktasını ya aksesuarlara vereceksiniz ya da mobilyalara. Karışık olmasını istediğiniz odak kumaşın deseni mi yoksa tabloların fazlalılığı mı? Bu bir örnekti illa tabloları fazla tutmaya gerek yok belki tablonun fotoğrafını karışık seçeceksiniz belkide diğer aksesuarlar fazla olacaktır.
Mesela siz koltuk kumaşına hareket vererek bir odak noktası oluşturmak istediniz. Eğer tüm koltuklarda aynı kumaşı kullanmak istiyorsanız diğer dekorasyonları sade tutmanızı öneriyorum çünkü retro desenli kumaşlar oldukça hareketli olacaktır. Ama sadece bir koltukta kullanıp aksesuarları biraz abartabilirsiniz. Sadece odak noktanızı belli edip işe öyle koyulmanız gerek.
VİNTAGE VE RETRO TARZ FARKI NEDİR?
Vintage gerçekten eski olan ürünlerle yapılan tarz ama retro eskiye benzeyen ürünlerle yapılan tarzdır. Ayrıca önemli olan bir detay daha vintage belirli bir dönemi (1930-60) kapsarken retro tüm tarihi alır. Zaten vintage ürünler 1930-40-50-60 yıllarından kalmadır ve bu yıl kendini belli eden önümüzdeki kışta gerçekten moda olacak bir rüzgar olmaya hazırlanıyor.
Evet arkadaşlar bu yazımında sonuna geldim. Hepinize çok teşekkür ederim bana zaman ayırdığınız için. Bir daha ki yazı da görüşmek üzere…
İç mimar Gül SARIKAYA