Mezopotamya’dan Eski Mısır’a, Hindistan’dan Güney Amerika’ya kadar pek çok kültür ve uygarlık, öncesinde verimli toprak arayışı ile su kaynakları kenarında kurulmuştur. Su; bir anlamda önemli bir beşeri ihtiyacı karşılamasından dolayı medeniyetin kurucusu iken, beşerin yaşantısına olan etkisi ile de bu medeniyetin taşıyıcısı olmaktadır. Yusuf Has Hacip’in “Ev almak istersen komşuna sor, yer almak için ise suyunu sor” sözü ile de suyun insan hayatındaki önemini bir kez daha anlıyoruz.
Su beşeri hayatta bu kadar büyük bir önem arz ederken beraberinde getirdiklerini de teorik ve pratik olarak bir düzende tutmamız gerekiyor. Bu düzen; su yollarından tutun barajlara, kemer köprülerden atık su tesislerine kadar bir çok yapıyı içerisinde barındırırken, yanlış kullanım ve su kaynaklarına yapılan hatalı müdahaleler neticesinde oluşabilecek sel, heyelan gibi çeşitli doğal afetleri de diri tutuyor.
Hidroloji ve Su Mühendisliği
Hitit döneminde yapılan Uzunyayla’daki Karakuyu, Van’ın güneyinde Engil Çayı pınarlarından derlenen 2-3m^3 suyu o dönemdeki başkent Tuşpa’ya ileten 56 km uzunluğundaki Şamran sulama kanalı örnekleri bizlere su mühendisliği tarihinin esasında milat öncesi dönemlere kadar uzandığını gösteriyor. Bahsi geçen bu yapıların bir takım onarım ile günümüzde dahi kullanılıyor olması ise yapımının zorluğu ile beraber uzun ömürlü bir şekilde tasarlanma gerekliliğini de önümüze koyuyor. Su mühendisliğinin önemi burada bir kez daha kendini hatırlatır iken gelişen teknoloji ile beraber artan nüfus ve su ihtiyacı da bu mühendisliğinin önemine önem katıyor.
İnsanların ihtiyacı doğrultusunda tasarımlar yapıp, yapılan tasarımlar ile ihtiyacı gidermek, bu ihtiyacın uzun ömürlü bir biçimde karşılanabilmesi ve dahi bu tasarımlar yapılırken doğal düzene zarar verilmeden yapılabilmesi su mühendisinin sorumluluklarının başında geliyor.
Global dengeler göz önüne alındığında gerek beklenen “su kıtlığı” gerek ise aranan “enerji” ihtiyaçlarının karşılanmasında su bir cevher niteliği taşıyor. Bu cevheri işleyecek olan ise hidrolik ve geoteknik bilgisi ile ihtiyaç ve zemin seçimini, statik bilgisi ile de yapı tasarımını ve inşaasını yapacak olan Su Yapıları alanında kendisini geliştirmiş inşaat mühendisleridir.
Suyun değeri, kuyu kuruyunca anIaşıIır. Thomas FuIIer